Franstalige dagbladuitgevers willen minder artikels op RTBF.be

FacebookTwitterLinkedIn
daniel van wylick

De Franstalige dagbladuitgevers willen dat de RTBF minder geschreven artikels aanbiedt op haar nieuwssite. Ze willen niet dat de openbare omroep hun plannen voor een digitaal betaalmodel bemoeilijkt.

“De nieuwssite van de RTBF is te sterk ontwikkeld om ons eigen model uit te werken”, zo zei Daniel Van Wylic (voorzitter van LaPresse.be) tijdens een hoorzitting in het parlement van de Franstalige Gemeenschap. Daar wordt momenteel gediscussieerd over het toekomstige beheerscontract van de RTBF.

Volgens de uitgevers moet de RTBF zich herpositioneren en zich meer richten op echte concurrenten zoals Netflix en YouTube. Nu komt de omroep op het terrein van de geschreven pers.

“Wanneer de openbare omroep toch de concurrentie zou blijven aangaan met de geschreven pers, dreigen verschillende krantentitels de komende vijf tot tien jaar te verdwijnen met een halvering van het aantal journalisten in de sector”, aldus Van Wylick.

Volgens LaPresse.be moet de RTBF zich opnieuw concentreren op haar audiovisuele DNA en moet er een limiet komen op de lengte van artikels op de RTBF-site (maximum 400 woorden). Voorts zou de RTBF geen artikels mogen publiceren die worden overgenomen van de betalende gedeeltes van de geschreven pers (behalve als het gaat om korte artikels die doorverwijzen naar de betaalsites van de kranten).

Bron: Belga.