Franse concurrentie-autoriteit maant Google aan om met de uitgevers te onderhandelen

FacebookTwitterLinkedIn

De concurrentie-autoriteit in Frankrijk, de Autorité de la concurrence, heeft Google donderdag verzocht “te goeder trouw” met de Franse krantenuitgevers en persbureaus te onderhandelen over de vergoeding voor de publicatie van hun berichten, foto’s en video’s die beschermd zijn door naburige rechten.

Deze maatregelen blijven van kracht totdat de autoriteit een beslissing ten gronde bekendmaakt. Ze geven de internetgigant drie maanden de tijd om te onderhandelen met de uitgevers of persbureaus die dat wensen. De onderhandelingen moeten uitmonden in “een voorstel van vergoeding van de kant van Google” aldus nog de Autorité de la concurrence.

Het Europees Parlement keurde een jaar geleden een hervorming van het auteursrecht goed die de weg opende voor een vergoeding van de pers door de internetplatforms die haar inhoud gebruiken. Na de omzetting in het Franse recht zei Google dat het de krantenuitgevers uit principe weigerde te betalen voor hun inhoud omdat hij hen in ruil veel internetverkeer bezorgde.

De Franse minister van Cultuur juichte de beslissing van de concurrentie-autoriteit toe. “Het is nu aan Google om aan de uitgevers een billijke vergoeding voor te stellen, van het niveau van de waarde die de zoekmotor uit de inhoud van het nieuws haalt“, benadrukte Franck Riester.

We praten met veel uitgevers om onze steun en investeringen ten bate van de pers te verhogen. We zullen ons naar de beslissing van de concurrentie-autoriteit schikken, die we aan het analyseren zijn, en tegelijk de onderhandelingen voortzetten“, zo reageerde Richard Gingras, vicevoorzitter van de afdeling nieuws bij Google.

Bron: Belga.