‘Vanuit ons kot’-krant wil geïsoleerde ouderen met familie blijven betrekken

FacebookTwitterLinkedIn

Om ouderen die in quarantaine thuis of in een woonzorgcentrum verblijven en niet iedereen digitaal even vlot mee is, komt de ‘Vanuit ons kot’-krant uit. De Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en Vlaamse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Wouter Beke willen geïsoleerde ouderen twee maanden lang de kans geven om op de hoogte te blijven van alle familienieuws via een papieren krant die bij hen in de bus valt.

Ouderen valt het gedwongen isolement door het coronavirus vaak extra zwaar. Ze missen kinderen, kleinkinderen en vrienden. Geen wekelijks praatje met de zoon die met taart komt aanzetten, geen knuffel van de kleindochter. En niet iedereen slaat dan even vlot aan het ‘facetimen’, klinkt het.

Samen met de publicatiebureaus Famileo, Genscom en TribuNews willen ze familie en vrienden aanmoedigen om hen toch op de hoogte te houden van hun nieuwtjes en foto’s. Foto’s of tekstjes zijn te uploaden via een app. Eén keer per week wordt dat nieuws in een papieren krant gegoten en met de post bezorgd bij de oudere.

“De ‘Vanuit ons kot’-krant is één aspect rond ons actieplan mentaal welzijn en moet een belangrijke stap zijn om mensen terug te betrekken bij hun omgeving. Zo kunnen ze dankzij foto’s en berichtjes meegenieten met hun geliefden. In de krant kunnen ze ook andere belangrijke informatie plaatsen, zodat ook mensen zonder internet en technologie mee zijn met de nodige informatie. Zonder de zorgverleners extra te belasten”, aldus minister Beke.

De app is gedurende twee maanden gratis. Het publicatiebureau neemt de kosten voor de eerste maand op zich, voor de tweede maand financieren de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijnstichting de kranten. Begin juni wordt het abonnement automatisch stopgezet, tenzij gebruikers er expliciet voor kiezen om dan een betalend abonnement te nemen.

Gebruikers kunnen zich melden op het platform beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Bron: Belga.