“Een drugsdealer is een logistiek expert” – Vincent Bragg van ConCreates vertaalt de skills van ex-gedetineerden naar de arbeidsmarkt

FacebookTwitterLinkedIn

“Wanneer we het over diversiteit hebben, focussen we op religie, of raciale en etnische achtergrond, nationaliteit en gender, en vergeten we diversiteit in ervaring, en diversiteit in het denken. Ik wil de industrie in België uitdagen om echt te gaan graven in verhalen, omdat we meer moeten luisteren dan spreken”, zegt Vincent Bragg, medeoprichter van ConCreates.

Vincent Bragg durft het te hebben over een kwestie die hij persoonlijk heeft meegemaakt. Bovendien durft hij er een oplossing voor te formuleren, en zette hij die zelfs om in de praktijk met ConCreates. Met ConCreates helpt hij mensen die in de gevangenis zaten om hun skills en talenten te gebruiken in legale jobs. “De ervaring van mensen die ooit in de gevangenis zaten zijn transferrable skills, ‘overdraagbare vaardigheden’.” Het valt niet te ontkennen dat iemand die verschillende banken heeft overvallen straf strategisch talent bezit. Waarom zou je dat niet gebruiken in een legale job? Waarom zou je ze niet aannemen?

Helaas worden mensen die in de gevangenis hebben gezeten vaak (opzettelijk en systematisch) over het hoofd gezien en uitgesloten van de arbeidsmarkt. Het zou ongeveer zo kunnen gaan, zoals Vincent Bragg illustreert: “Als je een sollicitatiegesprek voert, zeggen ze makkelijk: ‘Hé, ik zie dat er een gat van enkele jaren in je werkverleden is… Vertel me daar eens over’.” Voor een werkgever is een gat of een verleden een rode vlag, want dat betekent natuurlijk dat de werkzoekende niet in staat is, niet bereid is of niet geschikt is om te werken, toch? “Bekijk het niet vanuit een probleem, bekijk het vanuit nieuwsgierigheid, en hoe net dát je kan helpen om je bedrijf voor te bereiden“.

“Ons bedrijf is opgericht vanuit de overtuiging dat creativiteit zonder opportuniteit leidt tot criminaliteit. Onze taak als marketeers is om toegang en opportuniteit te bieden” – Vincent Bragg (ConCreates)

De opeenstapeling van dit soort ontnomen kansen berooft mensen van de mogelijkheid om zichzelf te ontplooien, precies op de manier waarop de maatschappij en haar burgers net beweren te willen dat mensen met een verleden weer in de maatschappij kunnen integreren en zichzelf kunnen verbeteren. Maar wat als zij al goed zijn, en het de arbeidswereld in het bijzonder en de samenleving als geheel zijn die hun potentieel niet zien. En er niet in slagen de skills van ex-gevangenen om te zetten?

“Hoe kunnen we iemands ervaring gaan zien als een pluspunt in plaats van een tekort? – Vincent Bragg (ConCreates)

ConCreates is uitgegroeid tot een groot succes in de Verenigde Staten, Vincents thuisbasis, en nu wil hij uitbreiden naar andere markten, zoals Europa. “Ik zou graag met Belgische agentschappen samenwerken. Ik ben nieuw. Ik begrijp de nuances van de cultuur hier niet, dus wat ik zou willen is het volgende: help me navigeren, help me begrijpen, verwelkom ons als een middel om deze zaken te disrupten“.

De eerste stap is om in contact te komen met de ex-gedetineerde of gedetineerde bevolking. Ik zou echt willen begrijpen wat de behoeften zijn, wat tot de criminaliteit heeft geleid, en een nieuwe manier van ‘zijn’ tonen“.

“Ik kijk ernaar uit om in België met elkaar in contact te komen. Hoe kunnen we samenwerken om de industrie inclusiever te maken?” – Vincent Bragg (ConCreates)

Vincent Bragg kan de ideale mensen vinden voor de marketingsector. Ontwerpers, copywriters, digitale profielen. “Je hebt een CFO nodig! Je hebt accountants nodig. Wie gaat de relaties tussen klant en agentschap beheren? Dat zijn allemaal dingen waar mensen zich in specialiseren. Kun je je iemand die met een witwasser heeft gewerkt voorstellen als CFO? Ze weten hoe ze geld moeten besparen, ze weten hoe ze het moeten verplaatsen: het zijn transferrable skills!“.

Het is niet alleen de arbeidsmarkt die moet nagaan wat zij als nuttige talenten beschouwt. Vanuit een ander standpunt moeten de individuen ook hun eigen potentieel gaan inzien. “Sommige mensen kunnen goed verhalen vertellen: als je verhalen kunt vertellen, kun je waarschijnlijk films maken, of regisseur worden. Dat is allemaal transferrable, maar sommige mensen weten gewoon niet dat ze dat kunnen. Sommige mensen zien het niet, ‘Oh, ik zou regisseur kunnen worden…’. Ze hebben het aangeboren vermogen om zulke prestaties neer te zetten, maar jammer genoeg deden ze dat door hun verleden vanuit een criminele gemoedstoestand.

“Daarom is het belangrijk om te luisteren. Je moet mensen laten inzien wat hun mogelijkheden zijn en die limiteringsgedachten gaan omvormen” – Vincent Bragg (ConCreates)

Contacteer Vincent Bragg

Contacteer me“, is wat Vincent Bragg vraagt aan de lezers van dit artikel. “Ik ben te vinden op LinkedIn, over alle sociale media – van Twitter (@IAmVincentBragg, ConCre8tes) tot Instagram (@iamvincentbragg, concre8tes). Laten we het gesprek aangaan.