Duitsland opent onderzoek naar Google wegens concurrentieverstorende praktijken

FacebookTwitterLinkedIn

In Duitsland is een onderzoek geopend naar de Amerikaanse technologiereus Google wegens mogelijk concurrentieverstorende praktijken. Een en ander is het gevolg van de toepassing van een recente wet die maakt dat er sterker opgetreden kan worden tegen dergelijke digitale reuzen. Dat hebben de autoriteiten dinsdag gezegd.

Het onderzoek van de Bundeskartellamt neemt twee Europese entiteiten van Google en Alphabet, het moederbedrijf in de Verenigde Staten, in het vizier. Eerder lanceerde de Duitse mededingingsautoriteit ook al gelijkaardige procedures tegen Amazon en Facebook.

Door een wetswijziging heeft het Bundeskartellamt sinds januari meer mogelijkheden om op te treden tegen onlineplatformen die misbruik maken van hun dominante positie op de markt. Zo mogen ze bijvoorbeeld op hun platformen geen voorkeur geven aan hun eigen producten, boven die van concurrenten.

Naar aanleiding van de nieuwe regels opende de regulator in januari al een onderzoek naar de marktpositie van Facebook. Er wordt met name gekeken naar de koppeling van gebruikersaccounts van Oculus, een dochteronderneming van het sociaal netwerk, met Facebook. Enkele dagen geleden liet de mededingingsautoriteit vervolgens weten dat het ook gaat onderzoeken of de Amerikaanse internetgigant Amazon een te dominante marktpositie heeft.

Bron: Belga.