Daling van aantal beroepsjournalisten in Vlaanderen zet zich voort

FacebookTwitterLinkedIn

In 2020 waren er in Vlaanderen 2.537 beroepsjournalisten. Dat zijn er 61 minder dan in 2015 en 69 minder dan in 2010. Dat meldt de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) in zijn jaarverslag van 2020. Die daling is al enkele jaren aan de gang en het verontrust de VVJ dat die tendens zich voorzet en dat er geen kentering in zicht is.

Sinds ruim tien jaar is het aantal erkende beroepsjournalisten in Vlaanderen aan het dalen. Voor een goed begrip moeten de aantallen erkende beroepsjournalisten onderling steeds worden vergeleken met de cijfers van 5 jaar of een veelvoud daarvan eerder. Dat heeft te maken met de wettelijk verplichte vijfjaarlijkse hernieuwing van alle erkenningen. Het aantal Vlaamse beroepsjournalisten klokte vorig jaar af op 2.537. Een daling met 61 tegenover 2015. Op 10 jaar tijd is er een daling met 69 beroepsjournalisten.

Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ: “De daling van het aantal beroepsjournalisten is al enkele jaren aan de gang. De tendens wordt bevestigd en er is geen kentering in zicht. Dat baart ons toch zorgen.”

Deltour ziet enkele oorzaken voor die daling, waaronder de steeds groeiende concentratie van Belgische mediabedrijven. Hij verwijst onder meer naar DPG Media dat News City oprichtte, dat is de geïntegreerde redactiestructuur boven Het Laatste Nieuws, VTM, de radiozenders van de groep en HLN.be. Een andere oorzaak is volgens Deltour het groeiend belang van robotisering waarbij machines journalistieke taken overnemen.

Hij verwijst ook naar een andere negatieve evolutie die nog meer uitgesproken is: die van nieuwe instromers. In 2020 werden slechts 68 nieuwe stagiair-beroepsjournalisten aanvaard, beroepsjournalisten in de eerste twee jaar van hun beroepsactiviteit. In vergelijking met het voorgaande jaar daalde het aantal professionele instromers met ongeveer 20, over een termijn van tien jaar bekeken gaat het om een halvering.

“Almaar meer kunnen we spreken van een structurele desinvestering in professionele journalistiek in Vlaanderen. Daar komt de coronacrisis bij, die dat proces mogelijk nog heeft versneld”, aldus Deltour. Voor een concrete impact is het wachten op de cijfers van 2021.

Het volledige jaarverslag van de VVJ kan u raadplegen in ons Insights-artikel.

Bron: Belga.