CIM RAM analyse Var: VRT-radio’s bereiken dagelijks bijna 3 miljoen Vlamingen

FacebookTwitterLinkedIn

Op 21 augustus maakte het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) nieuwe luistercijfers bekend over het Vlaamse radiolandschap. De resultaten omvatten de periode van 1 januari tot 22 maart en 1 mei tot 30 juni. De maatregelen om de coronapandemie in te dijken hebben  dus wel degelijk impact gehad op het onderzoek zelf want het bleek niet mogelijk om cijfers voor de maanden maart en april te vormen.

Var noteerde zoals steeds wel de belangrijkste conclusies voor zijn radiozenders. Volgens de nieuwe cijfers luistert een overgrote meerderheid van 92% van de Vlamingen wekelijks naar de radio en 76% dagelijks. De VRT bereikt met haar radiostations dagelijks bijna 3 miljoen Vlamingen.

Radio 2 blijft de grootste familie van Vlaanderen met een marktaandeel van 29,2% en dagelijks bijna 1,3 miljoen luisteraars vanaf 12 jaar. Radio 1 kent een lichte stijging op haar kerndoelgroep van luisteraars ouder dan 30 SG 1-3 (marktaandeel van 13,6%).

Jongerenzender MNM is koploper bij zowel de doelgroep van 18 tot 44 jaar (19,6%) als bij de groep luisteraars van 12 tot 24 jaar oud (27,9%) en 15-34-jarigen (23,3%). Studio Brussel is marktleider bij de doelgroep van 25 tot 54 jaar (16,7%) met dagelijks 359.393 luisteraars en een gemiddelde luisterduur van 214 min. Ook Klara stijgt sterk van een marktaandeel van 1,8% naar  2,68%.

Els Van de Sijpe, manager radio bij de VRT: “We zien in deze nieuwe CIM-cijfers een gezonde, mature radiomarkt met zeer stabiele luistercijfers. In het oog springen de resultaten voor Klara dat fors stijgt en MNM dat het sterkst staat bij jonge luisteraars van 12-24 jaar en ook bij luisteraars van 18-44 jaar. We weten dat in die periode MNM met Marathonradio de studenten en het jonge publiek een hart onder de riem stak. De cijfers gaan over het voorjaar, de periode januari-juni 2020. Het is wel belangrijk om te weten dat door het uitbreken van de coronacrisis er niet gemeten kon worden in maart en april.”

De VRT-radiozenders weten altijd jong en oud te bereiken en te verbinden en vliegen er dit najaar terug in. Zo staat Peter Van de Veire op MNM opnieuw klaar met zijn ochtendshow vanaf maandag 24 augustus en een week later starten de duidingsprogramma’s op Radio 1 met nieuwe presentatoren in de ochtend- en avondspits.

CIM-infografiek