Beursorganisator Fisa geraakt door coronavirus: Voedingssalon geannuleerd, COCOON uitgesteld

FacebookTwitterLinkedIn

Door de coronacrisis en de gevolgen ervan ziet beursorganisator Fisa zich genoodzaakt de 92ste editie van het Voedingssalon te annuleren. Normaal zou die plaatsvinden van 17 tot 25 oktober in Brussels Expo. De woon- en interieurbeurs COCOON gaat wel door, maar is verplaatst van het najaar 2020 naar het voorjaar 2021. COCOON zal zo gelijktijdig plaatsvinden met Batibouw.

Verschillende elementen liggen aan de basis van dit besluit. Zo vergt de organisatie van een beurs een lange voorbereidingstijd met significante investeringen. Het feit dat de Belgische overheid tot op heden nog geen groen licht gegeven heeft voor de organisatie van grote evenementen na 31 augustus brengt een goede voorbereiding en een succesvol concept in het gedrang.

Daarnaast kunnen ook de signalen van de virologen over een potentiële tweede coronavlaag niet genegeerd worden. De bezorgdheid rond deze mogelijke situatie groeide niet enkel bij de organisatie, maar ook de exposanten trokken zich hierdoor meer en meer terug uit beide beurzen.

Door deze elementen kwam de rendabiliteit van het Voedingssalon en COCOON op de helling te staan, dus is dit een zware, maar logische beslissing”, verduidelijkt Frédéric François, CEO bij Fisa.

Door de verplaatsing van COCOON naar het voorjaar, zal de beurs gelijktijdig met de bouw- en renovatiebeurs Batibouw plaatsvinden. “Batibouw onderging reeds veranderingen die geleid hebben tot een vernieuwd concept eerder dit jaar en deze trend wordt verder doorgevoerd. Dit kan op veel enthousiasme rekenen van niet enkel het exposantencomité, maar ook van de verschillende sectoren en exposanten die we inmiddels gesproken hebben. We zijn ervan overtuigd dat de link met COCOON ook positief onthaald zal worden”, stelt Frédéric François.

Fisa is volop aan de slag met de voorbereidingen van de volgende editie van Batibouw en is hoopvol wat betreft het Vakantiesalon dat eind januari 2021 plaatsvindt. Al is dit ook met een bang hartje aangezien de toeristische sector eveneens zeer zwaar getroffen is door het coronavirus. In het najaar van 2021 vindt, met een jaartje vertraging, dan ook de 92ste editie van het Voedingssalon plaats.

We betreuren ten zeerste de invloed van Covid-19 op onze sector. Toch zijn we optimistisch naar de toekomst toe en blijven we uitkijken naar opportuniteiten in de sector van evenementen, beurzen en congressen. Daarom heeft de directie ook beslist geen naakte ontslagen door te voeren, maar tijdelijk en intensiever gebruik te maken van de technische werkloosheid”, besluit Philippe Lhomme, voorzitter van Fisa.