Belga verspreidde honderd jaar geleden zijn eerste berichten

FacebookTwitterLinkedIn

Op 1 januari 1921 verspreidde het Belgische telegraafagentschap Belga, amper een paar maanden oud, zijn eerste berichten naar zijn toenmalige klanten: 45 kranten, 16 banken, negen bedrijven en de Belgische overheid. Honderd jaar later neemt het nieuwsagentschap een centrale plaats in in het Belgische medialandschap en verspreidt het continu nationale en internationale informatie in tekst, foto’s en video’s.

Het agentschap Belga vierde dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het is in feite op 20 augustus 1920 dat Belga werd geboren op initiatief van ingenieur Maurice Travailleur en Pierre-Marie Olivier, een advocaat en econoom. Maar liefst 245 vertegenwoordigers van de Belgische handel en industrie ondertekenden de oprichtingsakte van het nationale agentschap.

In december 1920 trad de pers toe tot het aandeelhouderschap van het agentschap. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de belangrijkste Belgische persuitgevers de enige aandeelhouders van Belga, wat vandaag nog steeds het geval is.

Na de overname van de Belgische activiteiten van de internationale agentschappen Havas (het huidige Agence France-Presse) en Reuters eind 1920, verzond Belga zijn eerste berichten op 1 januari 1921. De dienst was enkel in het Frans en vanaf 1944 verzorgde het agentschap ook een Nederlands aanbod. Opmerkelijk in het huidige medialandschap is dat de redactie van Belga bijna 80 jaar later nog steeds in beide talen actief is.

Bij de start was er geen internet: abonnees ontvingen teksten per exprespost en later telefonisch. Vanaf 1928 werden de berichten per telex verzonden. Het agentschap volgde de technologische ontwikkelingen op de voet tijdens die lange decennia om het digitale tijdperk van de 21ste eeuw binnen te gaan.

De eerste berichten betroffen uitsluitend buitenlands nieuws en het was vanaf 1925 dat nationale informatie werd toegevoegd aan de activiteiten van het agentschap. Het jaar 1921, de vuurdoop voor Belga, werd met name getekend door de begrafenis van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs, de geboorte van prins Philip, de hertog van Edinburgh, de oprichting van de Chinese Communistische Partij of het eerste gebruik van een tuberculosevaccin bij een kind.

Honderd jaar later staat het agentschap Belga met een team van 100 journalisten en 35 medewerkers elke dag de klok rond centraal in de nationale en internationale berichtgeving, met een steeds rijkere productie in teksten, foto’s en video’s, die alle facetten van het nieuws beslaan.