Zelfstandigen in audiovisuele sector pleiten voor herstelbeleid

FacebookTwitterLinkedIn

De facilitaire bedrijven en zelfstandigen van de audiovisuele sector roepen op om te werken aan een herstelbeleid. Zij zullen namelijk naast het noodfonds grijpen, meldt de VOTF, de beroepsfederatie van de audiovisuele facilitaire sector, dinsdag in een persbericht.

De Vlaamse regering maakte maandag bekend dat via het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 1,9 miljoen euro verdeeld zal worden als productiesteun voor tv-series. Dat geld zal niet naar facilitaire bedrijven en zelfstandigen gaan, vreest Wim Robberechts, de voorzitter van VOTF.

Het VAF geeft de prioriteit aan productiemaatschappijen en distributeurs.” Zelfstandigen en facilitaire bedrijven zijn altijd de laatste in de rangorde, luidt het.

Er wordt “dankbaar gebruik gemaakt” van de compensatiemaatregelen, maar dat is volgens de federatie niet voldoende. Ondanks de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen lijdt de audiovisuele sector nog enorm onder de crisis.

Producties starten slechts zeer beperkt op en het verbod op sportwedstrijden, festivals en events zal tot na deze zomer negatieve effecten genereren, omdat deze bedrijven en zelfstandigen hiervoor traditioneel hofleveranciers zijn“, klinkt het. “Alle steunmaatregelen worden in dank aanvaard, maar in realiteit verliest de sector zeer veel financiële slagkracht.

Bron: Belga.