VN-baas waarschuwt voor “epidemie van fake news” tijdens coronacrisis

FacebookTwitterLinkedIn

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, wil dat sociale media meer inspanningen doen tegen fake news over de coronacrisis. Hij heeft het over een “gevaarlijke epidemie van desinformatie“. Internetbedrijven moeten meer doen om “haat en schadelijke beweringen over Covid-19” aan de wortel aan te pakken. Dat zegt Guterres dinsdag 14 april in een videoboodschap.

De wereld moet ook samen strijden tegen deze ziekte, vindt de VN-topman: “Vertrouwen, in de eerste plaats in de wetenschap, is het vaccin“.

In zijn videoboodschap geeft Guterres geen voorbeelden van fake news, landen of media.

Hij kondigde aan dat de Verenigde Naties zullen strijden tegen het toegenomen nepnieuws en andere verkeerde informatie over de coronapandemie. De volkerenorganisatie wil het internet overspoelen met feiten en wetenschap. Volgens de VN heerst er een tweede pandemie, een gevaarlijke “desinfodemie“.

De vaak bewust foute informatie over het coronavirus is een plaag en een gif dat nog meer levens in gevaar brengt. Hij spreekt over een berg aan misleidende verhalen en berichten op sociale media. “Wilde samenzweringstheorieën infecteren het internet. Haat gaat viraal, en stigmatiseert en belastert mensen en groepen.

Bron: Belga.