Vlamingen volgen nieuws nog altijd hoofdzakelijk via radio en tv

FacebookTwitterLinkedIn

Meer dan acht op de tien Vlamingen volgen minstens één keer per week het nieuws via radio of tv. Daarmee blijven die traditionele media, ondanks het toenemend belang van het internet, de belangrijkste informatiebron voor de Vlaming. Dat blijkt uit een onderzoek van Statistiek Vlaanderen.

Radio steekt in het onderzoek voor het eerst televisie voorbij als populairste nieuwsmedium. Zowat 85 procent van de Vlamingen maakt frequent gebruik van de radio om zich te informeren. De tv bereikt nog 82 procent van de Vlamingen. Het aandeel van televisie is de voorbije tien jaar overigens geleidelijk achteruit gegaan: van 91 procent in 2008 naar 82 procent in 2018. Maar de belangrijkste dalers zijn de kranten: hun bereik is op tien jaar tijd gezakt van 65 naar 51 procent.

Het internet hinkt als informatiebron voor nieuws nog altijd wat achterop ten opzichte van radio en tv. Al is het belang van het wereldwijde web op tien jaar tijd wel verdubbeld. Tegenwoordig volgt 66 procent van de Vlamingen minstens wekelijks de actualiteit online, in 2008 was dat nauwelijks 32 procent. Vooral mannen (71 procent), jongeren (77 procent) en hooggeschoolden (82 procent) gebruiken vaker het internet om het nieuws te volgen.

Internet blijkt nog altijd een probleem te hebben op het vlak van betrouwbaarheid. Slechts twintig procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in de onlineberichtgeving. Dat is een pak minder dan het vertrouwen dat de berichtgeving op radio (48 procent), op tv (46 procent) en in kranten (33 procent) krijgt. Al valt in de nasleep van de “fake news” heisa op dat het vertrouwen in alle media is afgenomen.

De cijfers zijn afkomstig van een SCV-onderzoek (sociaal-culturele verschuivingen) van Statistiek Vlaanderen. Voor het onderzoek werden in 2018 ongeveer 1.500 Vlamingen ondervraagd.

Bron: Belga.