Sterke omzetstijging voor Roularta in het eerste semester

FacebookTwitterLinkedIn

De omzet van Roularta is in het eerste semester met bijna 20% gestegen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2021 en kwam uit op 169,7 miljoen euro, dat meldde de mediagroep vrijdag. De stijging is vooral toe te schrijven aan de verwerving van tijdschriften.

Tweederde van de inkomsten komt nu van de magazinemerken van Roularta, tegenover eenderde vier jaar geleden, “wat de langetermijndoelstelling van Roularta Media Group bevestigt om op die manier een stabiele cashflow te genereren en te evolueren van een B2B- naar een hoofdzakelijk B2C-omgeving.

Naast de magazines (Knack, Trends, enz.) is Roularta ook eigenaar van L’Echo en De Tijd via de joint venture Mediafin (50% met Rossel). De twee economische dagbladen hebben een goed eerste semester achter de rug, met een omzet die ten opzichte van het voorgaande jaar met bijna 10% is gestegen tot 38,3 miljoen euro. De Ebitda kwam uit op 10,1 miljoen euro (+15,8% ten opzichte van vorig jaar).

De abonnementenomzet van de mediagroep steeg met 13,4 miljoen euro, een stijging van 29,8% ten opzichte van het vorige jaar, dankzij de bijkomende abonnementenportefeuille van de overgenomen magazines. Overnames niet meegerekend, was er een daling van 2,2%. In de eerste helft van het jaar is de groep de grens van één miljoen abonnees gepasseerd.

De reclame-inkomsten stegen (+6,2%), zowel in gedrukte media (+5,4%) als in digitale media (+10,7%). De overnames buiten beschouwing gelaten, bleef de reclameomzet stabiel. De nettowinst van de groep daalde met 11,5% tot 7,2 miljoen euro.

“Adverteerders hebben de waarde van gedrukte publicaties herontdekt”

Xavier Bouckaert, CEO van uitgever en drukker Roularta, meent dat adverteerders de waarde van gedrukte publicaties hebben herontdekt. Bij de voorstelling van de halfjaarresultaten, beschreef Xavier Bouckaert ze als een “Olympische prestatie”.

Roularta heeft zich in moeilijke omstandigheden onderscheiden,” zegt Bouckaert. De prijs van papier is de pan uit gerezen. De brutomarge werd aangetast en daalde in één jaar van 84% tot 81%. “Wij verwachten dat deze tendens zich nog verschillende kwartalen zal voortzetten, maar niet verder zal toenemen,” aldus de groep. “Als de energieprijzen normaliseren, zullen de papierprijzen ook dalen.

Wat de vooruitzichten voor het hele jaar betreft, blijft de directie van Roularta voorzichtig. De geopolitieke en gezondheidscontext blijft onzeker. Bovendien blijven de voorspellingen voor de inkomsten uit abonnementen “stabiel maar broos. Wij moeten waakzaam blijven wat betreft de invloed van de koopkracht van de lezers op hun beslissing om een abonnement te verlengen of af te sluiten“, aldus de groep.

Bron: Belga.