Regering bereikt akkoord over concessie

FacebookTwitterLinkedIn

De overheidssteun voor de verdeling van kranten en magazines aan abonnees zal in de komende concessieperiode 2024-2029, in principe vast blijven op 125 miljoen euro. Dat heeft de regering volgens informatie van WE MEDIA vorige vrijdag beslist. Voorts zullen de prijzen die de concessionaris mag aanrekenen maximaal 19,7% mogen verhogen ten opzichte van de prijzen in 2021. Voor vzw’s is dat 10%.

Het dossier van de concessie voor de verdeling van kranten en magazines lijkt nog nu toch stilaan in een vaste plooi te komen liggen. Het grote kader is nog eens doorgesproken en bevestigd. De overheid blijft de steun voor de verdeling van papieren kranten en magazines aan abonnees belangrijk vinden.

Belangrijk daarbij is dat het jaarlijks bedrag van 125 miljoen euro, een vermindering met 50 miljoen euro tegenover de bestaande concessie, niet degressief zal zijn in de loop der jaren. De distributieprijzen die aan de uitgevers mogen worden aangerekend zullen evenwel ook stijgen respectievelijk met 19,7% voor de commerciële groepen en 10% voor de vzw’s en dat ten opzichte van 2021. Het zijn stijgingen volgens de inflatie van de voorbije twee jaren. Volumekortingen blijven echter steeds mogelijk al zullen die ook beperkt worden.

De regering heeft ook een audit besteld om na te gaan of bpost in de lopende concessie de overheidsmiddelen goed heeft aangemeld en of de overheid eventueel teveel zou hebben betaald voor deze opdracht.

Meer informatie vindt u op wemedia.be.