Proximus beantwoordt de kritiek van Franstalige regionale televisies op kanaalnummering

FacebookTwitterLinkedIn

Volgens de regionale tv-zenders respecteert Proximus het decreet betreffende audiovisuele mediadiensten (SMA) van de Franse Gemeenschap niet. Dat decreet vereist dat de lokale televisies in hun dekkingsgebied deel moeten uitmaken van het basisaanbod voor Franstalige klanten. Volgend jaar dienen de zenders zelfs geplaatst te worden tussen de eerste vijftien posities van de tv-gids.

De Brusselse tv-zender BX1 heeft Proximus daarom in gebreke gesteld. De zender zakte van de 25ste naar de 160ste plaats. Sinds de herziening staan alle lokale Franstalige televisiezenders gegroepeerd tussen de nummers 160 en 171. La Fédération des Télévisions Locales (FTL) kondigde aan zich bij de strijd van BX1 te voegen. Op hun vraag heeft Proximus wel de regionale kanalen beschikbaar gemaakt in heel Brussel en Wallonië.

Proximus heeft intussen ook gereageerd op de kritiek: “Alle regionale kanalen worden al vermeld in onze programmagids op kanaal 10. Door op de rode knop op de afstandsbediening te drukken, wordt de klant rechtstreeks verbonden met zijn regionale kanaal op basis van het gebied waar hij woont”, klinkt het. Deze handeling moet echter wel elke keer opnieuw uitgevoerd worden. Als de klant dat wenst, kan hij ook zelf de zenderposities bepalen door ze opnieuw te nummeren.