Peiling van Professional Media Group: bouw- en industriële bedrijven actiever dan gedacht

FacebookTwitterLinkedIn

Professional Media Group (PMG) uit Zedelgem is de grootste vakbladuitgever in België. Wekelijks publiceren ze meer dan 30 online magazines gelezen binnen 467.000 Nederlands- en Franstalige kmo’s. Tijdens de periode van lockdown werd er gepeild naar de impact van het coronavirus op de activiteitsgraad van de bedrijven in de bouw- en industriesector.

In 17 online magazines stond een eenvoudige poll “Wordt er nog gewerkt in uw sector?”. Op deze vraag hebben 1.483 bouwprofessionals en 315 industrieprofessionals positief of negatief geantwoord. Het hoge aantal respondenten zorgt ervoor dat de resultaten een duidelijk en waarachtig beeld geven en bevestigen de minder uitgebreide enquêtes van de vakverenigingen.

De peiling toont aan dat 59% van de bouwbedrijven en 70% van de industriële bedrijven in België nog (deels) aan de slag zijn. Er zijn wel duidelijke verschillen merkbaar per sector en ook naargelang de verschillende beroepen.

De activiteiten binnen de bouw lopen sterk uiteen afhankelijk van de werken die ze uitvoeren. Zo constateren we dat 74% van de tuinaannemers nog aan de slag zijn. Ook andere bouwvakkers die buiten aan de slag kunnen zoals schrijnwerkers en aannemers, leggen voorlopig het werk niet neer. Het zijn vooral de beroepen zoals schilders en vloerders die meer bij de klanten thuis werken, waar de activiteitsgraad daalt tot ongeveer 50%.

De bedrijven in de industrie lijden qua tewerkstelling minder onder de coronacrisis. Zo blijft 74% van de voedingsverwerkende bedrijven en 76% van de metaalverwerkende bedrijven produceren. Van de machinebouwers is nog 60% van de bedrijven aan het werk.