Nieuwe nationale zender Crooze op DAB+

FacebookTwitterLinkedIn

Op één van de laatst beschikbare frequenties van DAB+ kan men voortaan luisteren naar de nieuwe nationale zender Crooze. Het is een ‘music only’ radiostation zonder presentatoren. Initiatiefnemer Raf Geudens investeerde in het project.

Crooze is niet echt een nieuwe zender, maar wordt nu voor het eerst wel nationaal gelanceerd en gepromoot. “Het radiostation startte reeds in 2003 op in Antwerpen op FM en was onmiddellijk een hype. Naast Antwerpen was Crooze ook een tijdje in Gent en Brussel te ontvangen op FM en ook daar kwamen vele positieve reacties vandaan. De laatste jaren was de zender enkel nog digitaal te beluisteren via de website. Toen ik te weten kwam dat stichter Frank Leysen er eigenlijk mee wilde stoppen, heb ik geen moment getwijfeld“, vertelt Raf Geudens.

Op Crooze hoor je een mix van jazz, soul, R&B, latin, chillout en club lounge muziek.

Playlists dagelijks gemaakt

Crooze wordt nu volledig ‘in the cloud’ gemaakt. Het is een ‘music only’ radiostation en er zullen geen presentatoren te horen zijn.

Maar we zijn ook geen jukebox radio: de playlists worden elke dag gemaakt door mensen van vlees en bloed die perfect weten wat de luisteraar verwacht en niet door één of ander computeralgoritme. Dat is meteen ook het grote verschil met streamingdiensten à la Spotify en Apple Music. We spelen bovendien muziek die je niet snel via de mainstream radiozenders te horen krijgt”, zegt Raf Geudens.

Marktaandeel

Er zal wel onvermijdelijk, al is het zeer beperkt, publiciteit op Crooze moeten komen“, geeft Raf Geudens toe. “Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat de slimme adverteerders ons snel gaan vinden. In het verleden is een database opgebouwd met meer dan 100.000 e-mailadressen. Dat zegt toch wel iets over de populariteit. We zijn dan ook ambitieus en hopen binnen twee jaar een even groot marktaandeel te hebben als Klara.

Crooze kan je ontvangen op DAB+ (kanaal 5A/5D) of is te beluisteren via de webstream (crooze.eu).

Bron: Belga.