Luc Van den Brande: “VRT is onafhankelijke openbare omroep, geen staatsomroep”

FacebookTwitterLinkedIn

“De VRT is een onafhankelijke openbare omroep, geen staatsomroep”. Dat heeft Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, dinsdag gezegd bij de bespreking van het jongste VRT-jaarverslag in het Vlaams Parlement. Hij riep parlementsleden en beleidsmakers op om die onafhankelijkheid “overeind te houden en te koesteren”.

 

“We hebben het afgelopen jaar een aantal momenten meegemaakt waarin vanuit verschillende hoeken impliciete druk is uitgevoerd”, zei Van den Brande. “Het is in het grootste belang dat de onafhankelijkheid van de openbare omroep bewaakt en bewaard wordt. Een openbare omroep is geen staatsomroep. Een staatsomroep is eraan gehouden om de standpunten te verkondigen van de uitvoerende macht van het land of van de regio in kwestie. We zijn een onafhankelijke openbare omroep. Ik reken op het parlement en al wie in het beleid zit dat overeind te houden en te koesteren.”

 

Dat het met de onpartijdigheid bij de VRT goed gesteld is, moet blijken uit een extern onderzoek dat de VRT liet uitvoeren. En na dat onderzoek zijn nog eens tien richtlijnen voor onpartijdigheid uitgevaardigd, gaf CEO Paul Lembrechts nog mee.

 

“Ik denk dat geen enkele partij hier aanwezig de onafhankelijkheid van de openbare omroep wil stellen of naar een staatsomroep wil evolueren”, zei N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele. “Maar we verwachten natuurlijk wel van de openbare omroep dat elke schijn van partijdigheid vermeden wordt.”

 

VRT-voorzitter Van den Brande wil ook dat de VRT rechtstreeks toegang krijgt tot middelen voor onderzoek en innovatie. De VRT kreeg vroeger middelen voor onderzoek en innovatie, maar die zijn vorig jaar stopgezet, terwijl ook de algemene VRT-dotatie verlaagd werd.

 

Bron: Belga.