Knack viert verjaardag met de geschiedenis van 50 jaar journalistiek in een dubbeldik nummer

FacebookTwitterLinkedIn

Op 18 februari 1971 verscheen het eerste nummer van Knack, met Minister van Staat Paul-Henri Spaak op de cover. Vijftig jaar later presenteert Knack een dubbeldik jubileumnummer, waarin het herinneringen aan de legendarische hoofdredacteur Frans ‘Sus’ Verleyen ophaalt en roert in de grote onderzoekdossiers die het blad bracht. Maar de tijden zijn veranderd en dus wordt in deze speciale editie ook de toch enigszins veranderde redactiecultuur belicht – minder sigaren, minder slivovitsj, maar nog altijd veel bravoure.

Knack-redacteur Dirk Draulans blikt terug op zijn 33 jaar bij het blad dat hij al die tijd trouw bleef. Maar het magazine ventileert ook de ongezouten meningen van onder meer Alexander De Croo, Jeroen Meus, Eva De Roo, Herman Van Rompuy, Annemie Struyf, Rik Van Cauwelaert, Guy Verhofstadt, Tessa Vermeiren, Chris De Stoop en Koen Meulenaere.

De redactie kijkt in het feestnummer graag vooruit. Leeft de westerse journalistiek in een bubbel en zijn journalisten te links? Is fake news nog een nuttig begrip? Waar komt het woord ‘Lügenpresse’ vandaan? In een dubbelgesprek schetsen Roularta-CEO Xavier Bouckaert en zijn DGP-collega Christian Van Thillo de toekomst van de Vlaamse media. En wat is de nieuwe missie van klassieke media volgens schrijver en Facebooktijger Jeroen Olyslaegers?

Knack is al een halve eeuw lang een stem in Vlaanderen. Het nieuwsmagazine zelf bereikt vandaag 864.000 lezers en surfers (volgens de meest recente CIM-studie, bereik Total Brand), Weekend Knack haalt er 442.000, Focus Knack 278.000. Knack blijft investeren in kwaliteitsjournalistiek en verwierf onlangs opnieuw en als enig Belgisch medium het keurmerk van het International Fact-Checking Network (IFCN).