Seen from Space: Wat als Telenet Voo zou overnemen?

FacebookTwitterLinkedIn

John Porter, CEO van Telenet, liet zich onlangs in L’Echo uit over zijn vele mislukte pogingen om Voo over te nemen. Tegelijk wacht Telenet nog steeds op een antwoord op zijn overnamevoorstel met betrekking tot Brutélé. Als onbetwiste leider op de Vlaamse tv- en vaste internetmarkt, zijn deze twee aankopen uiteraard cruciaal voor de operator om een plaats te veroveren die aansluit bij zijn ambities op de Franstalige markt. Ondanks de overname van SFR België is Telenet nog niet aanwezig in heel Brussel (6 grote gemeenten zijn nog steeds Voo-territorium) en zijn aanwezigheid in Wallonië is bijna onbestaande, terwijl grote rivaal Proximus in het hele land actief is.

Om de vraag in de titel te beantwoorden, is het moeilijk om recente en vergelijkbare cijfers te verkrijgen, omdat jaarverslagen vaak de meest betrouwbare bronnen zijn. Als we ons baseren op de BIPT-cijfers van 2018, hoe zou de markt eruitzien als Telenet zijn zin kreeg en erin slaagde om Voo en Brutélé te kopen? Op de tv-markt zou dit de twee belangrijkste spelers in Wallonië zij aan zij brengen, maar het leiderschap van Proximus in Brussel zou echter niet in het gedrang komen. Op nationaal niveau zou dit de leiderspositie van Telenet versterken: de operator is al marktleider dankzij zijn zeer sterke penetratie in het noorden.

Als Telenet de Franstalige markt betreedt, zou het de technologie van de targeted advertising kunnen introduceren, iets waarvoor Voo niet klaar lijkt, en zo deze veelbelovende vorm van tv-innovatie in het zuiden van het land kunnen stimuleren. Op de markt voor vast internet zou de overname van Voo geen afbreuk doen aan het sterke leiderschap van Proximus, noch in Wallonië noch in Brussel. Anderzijds zou dit het leiderschap van Proximus op nationaal niveau doorbreken.

Kortom, er zou een situatie ontstaan waarbij de twee belangrijkste spelers 90% van de taart min of meer billijk zouden delen. Op voorwaarde dat er voor de rest niets verandert. Uiteraard zullen de cijfers voor 2019 nieuwe evoluties vertonen (ook al zijn die meestal traag en niet spectaculair), maar niet alle Voo-abonnees zouden per se overstappen naar Telenet (zoals het geval was met SFR) en hoe zit het met eventuele nieuwe spelers?

Redactie: MM.