Seen from Space: Vlaamse polyconnectie nog verruimd

FacebookTwitterLinkedIn

De 142 pagina’s van het Digimeter-rapport voor 2019 bevatten een schat aan informatie over het online gedrag van de Nederlandstalige bevolking (helaas alleen Nederlandstaligen). Het is dan ook ergens jammer dat deze megabytes aan gegevens niet worden bijgewerkt in deze tijden van lockdown.  We kunnen er inderdaad van uitgaan dat de chat-apps en andere sociale netwerken momenteel ongelooflijk veel gebruikt worden, maar dit was ook al het geval ook voor de crisis uitbrak.

Op een gemiddelde dag consumeert de grote meerderheid minstens vier communicatiemiddelen (en 95% zou er minstens één gebruiken). Uiteraard daalt het polygebruik duidelijk naargelang de leeftijdsgroepen, maar toch blijven er behoorlijk wat cijfers indrukwekkend. Die worden gedeeltelijk verklaard door het zeer brede spectrum dat deze informatie betreffende het gebruik van 13 verschillende sociale netwerken en 10 communicatie- of instant messaging-applicaties dekt (de titel “social media en/of chatdiensten” is niet helemaal duidelijk).

Bij de jongste bevolkingsgroepen is de groeimarge beperkt, maar in deze tijden van lockdown kunnen we ervan uitgaan dat het gebruik van online communicatie verruimd is, zelfs naar tot dusver minder ontvankelijke leeftijdsgroepen. Ook de online doorgebrachte tijd is toegenomen. Kortom, de polyconnectie die vóór de crisis bij de Vlamingen werd waargenomen, moet ernstig zijn toegenomen.

Redactie: MM.