Grootschalig onderzoek naar de impact van de corona-crisis op de eventsector

FacebookTwitterLinkedIn

De evenementensector in België verwacht een omzetverlies van 54% in 2020 ten opzichte van 2019. Organisatoren van evenementen schatten het verlies op 1,3 miljard euro en toeleveranciers van evenementen verwachten meer dan 3,6 miljard euro te verliezen.

Dat blijkt uit een nationale bevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool op initiatief van Experience Magazine en de federaties ACC Belgium, BESA, BECAS en Febelux, met de steun van Toerisme Vlaanderen en EventFlanders.

Het onderzoek werd door 1.119 organisaties ingevuld. Dat is meer dan een derde van alle organisaties die voor meer dan 50% van hun omzet professioneel betrokken zijn bij of actief zijn in de organisatie van evenementen, conferenties, beurzen, festivals, incentives en meetings. Uit eerder onderzoek van het expertisecentrum blijkt dat de evenementensector in België 80.000 mensen tewerkstelt en jaarlijks zo’n 77.000 evenementen organiseert.

Negen organisaties op de tien denken in de huidige situatie niet langer dan zes maanden verder te kunnen zonder in serieuze financiële problemen te geraken. Eind maart dacht maar liefst 65% van deze organisaties dat de huidige steunmaatregelen niet zouden volstaan.

Nood aan steunmaatregelen op lange termijn

Evenementen kunnen niet zomaar terug opgestart worden, en misschien al helemaal niet meer zoals voor de crisis het geval was”, benadrukt Christine Merckx van het expertisecentrum. “Het vergt maanden planning om weer op gang te raken en de eerste events te kunnen laten doorgaan. De nood aan langdurige steunmaatregelen is dus groot.

Ook is er sprake van grote bezorgdheid, vervolgt Christine Merckx: “Vandaag bestaan er nog heel wat onzekerheden. Wanneer zullen de maatregelen voor evenementen worden opgeheven? Zullen bezoekers gewoon zoals voordien evenementen bezoeken? Zullen we de huidige vorm van evenementen moeten herbekijken? Als expertisecentrum willen we de impact op lange termijn becijferen, inzichten formuleren en het debat aangaan.

Ook Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir ziet in dat de sector ondersteuning op langere termijn zal nodig hebben. “De Vlaamse regering maakt werk van een sterk, hoopgevend en wervend verhaal dat er mee voor zorgt dat de Vlamingen de crisis achter hen laten. Een florerende eventsector gekoppeld aan een ambitieus eventbeleid is hiervoor een cruciaal instrument, en draagt bij aan het herstel van economie, het maatschappelijk weefsel en de internationale uitstraling van Vlaanderen.