FeWeb: Iedereen een webshop? Eerst een plan, dan een platform!

FacebookTwitterLinkedIn

Met het platform ElkeZaakOnline.be zet bpost zijn eerste stappen in de digitale wereld. Voor het opzetten van een eenvoudige webshop heeft de starter nu een ruime keuze uit gelijkaardige diensten van Gouden Gids, Telenet, Proximus en vele andere binnen- en buitenlandse spelers.

FeWeb, de federatie van digitale bedrijven, verwelkomt bpost in de digitale sector, maar waarschuwt de ondernemer die de eerste stappen zet in e-commerce: de uitdaging ligt niet in het opzetten van een webshop, maar wel in het behalen van succes. De organisatie ziet vele e-commerce projecten falen door een gebrek aan een plan, inzicht en kennis.

FeWeb verwelkomt elk initiatief om bedrijven te laten proeven van het online ondernemen, maar benadrukt dat elke webshop recht heeft op een business plan, een digitale strategie en een professionele uitvoering.

Elke onderneming start met een business plan. Dat verplicht de ondernemer na te denken over zijn/haar propositie, de aangeboden producten en diensten, de directe en indirecte concurrenten, de precieze doelgroep, de investeringen, enz. Dat geldt ook voor e-commerce.

De keuze van een platform of technologie maakt men in functie van het business plan en niet andersom. Voor sommige kleine projecten kan het opzetten van een webshop via een ‘one-stop-shop’ een goedkope oplossing zijn.

Toch blijft het nodig om een wel overdacht bedrijfsplan op te stellen en na te gaan hoe je achteraf je klanten- en verkoopgegevens nog uit het platform kan halen. En dient er nog steeds budget voorzien te worden om bezoekers naar de webshop te trekken en ze om te zetten naar kopers.

Digitale Kampioenen wijzen de weg

KMO’s die hun digitale ambities in succes kunnen omzetten, noemen we Digitale Kampioenen. Zij investeren in hun digitale strategie zonder blinddoek aan. Een kampioen wint echter nooit alleen. Hij of zij laat zich omringen met experten waarop ie kan vertrouwen.

Meer dan 500 professionele digitale agencies, webstudio’s en freelancers, verenigd in FeWeb, beschikken over de juiste expertise om elke onderneming op weg naar digitaal succes te helpen.

Om KMO’s te inspireren verzamelde FeWeb op de website DigitalChamps.be getuigenissen van ondernemers over hun digitale aanpak, cases uit diverse sectoren, een starters toolbox in samenwerking met Unizo en een digitale bedrijvenzoeker om de juiste partner te kiezen.