In de wereld van media en marketing is verandering de enige constante. Innovatie en inzicht zijn cruciaal om voorop te blijven. In dit interview deelt Tim Van Doorslaer, Head of Research bij DPG Media Advertising, zijn visie op de rol van mediaonderzoek, de impact op klantencampagnes en de uitdagingen in een snel veranderende markt.
Met een schat aan ervaring en een passie voor het koppelen van consumentengedrag aan bedrijfsdoelen, leidt hij het Research Team dat cruciale inzichten levert aan adverteerders, agencies en DPG Media Advertising zelf.
Kun je iets vertellen over je rol als Head of Research en hoe je bij DPG Media Advertising bent terechtgekomen?
“Mijn belangrijkste uitdaging als Head of Research is ervoor zorgen dat onze media impact opleveren voor al onze klanten“, begint Tim. Hij heeft een lange carrière in marktonderzoek achter de rug, met ervaring bij bedrijven zoals GfK, VRT en Publicis. Bij Publicis kwam hij in nauw contact met DPG Media Advertising, wat uiteindelijk leidde tot zijn overstap.
“Het was in mijn rol als Research Manager bij Publicis, tijdens een ROI-studie voor DPG Media Advertising, dat ik merkte hoe sterk hun visie overeenkwam met mijn eigen drijfveer: de markt en de consument begrijpen en dat vertalen naar strategieën. Dat maakte de overstap logisch en onweerstaanbaar.”
Wat zijn enkele van de belangrijkste onderzoeksprojecten waar je team momenteel aan werkt?
“We zijn geëvolueerd van een klassiek sales service team naar een full-service research team“, vertelt Tim. Zijn team werkt aan een breed scala van projecten onder het ‘Proof’-label, waarbij ze de impact van media op de bedrijfs- en merkdoelen van adverteerders meten.
“We bieden bijvoorbeeld onze Brand Tracker by DPG Media Advertising aan, een volledig gratis merkbevraging die inmiddels 60 sectoren bestrijkt. Deze inzichten zijn binnenkort toegankelijk via een gebruiksvriendelijk dashboard. Dit project ontstond vanuit feedback van marketeers die het moeilijk vonden om dit soort merkonderzoek zelf uit te voeren, terwijl het essentieel is om de status van hun merk te monitoren.”
“We versnellen ons onderzoek naar de impact van DPG Media-blootstelling op de business KPI’s van onze klanten, zoals winkel- of sitebezoek en sales. Momenteel testen we diverse onderzoeksmethoden die we in 2025 op de markt willen brengen. Voorbeelden hiervan zijn Drive2store in samenwerking met Accurat, Direct Response TV met Realytics, sales uplift-analyses via digitale retaildata, en Marketing Mix Modeling (MMM).”
Tim licht ook nieuwe initiatieven toe, zoals ‘DPG Media Lighthouse’, een project dat eind 2025 van start gaat. “Met Lighthouse zullen we de blootstelling aan onze media koppelen aan concrete resultaten, zoals websitebezoek of online aankopen. Het wordt een belangrijke stap om media-effectiviteit te meten.”
Hoe draagt het onderzoek dat jouw team uitvoert bij aan de strategische doelen van DPG Media Advertising?
Tim benadrukt dat het strategische doel van DPG Media Advertising ligt in het bouwen van een sterk lokaal ecosysteem met zowel breed als gericht bereik.
“Wij willen aantonen dat ons Trusted Web al dan niet werkt voor onze stakeholders en onderzoeken hoe we hen daarin verder kunnen ondersteunen“, legt hij uit.
Het onderzoeks- en datateam bij DPG Media Advertising werken nauw samen om hun inzichten te integreren in Ad Manager (het digitale aankoopplatform van DPG Media Advertising), die steeds belangrijker wordt voor campagnebeheer.
“Onze kennis helpt niet alleen onze klanten, maar ook DPG zelf: we meten de effectiviteit van onze eigen merkcampagnes in samenwerking met ons interne mediabureau. Op die manier dragen we direct bij aan de groei van het bedrijf.”
Hoe kan jullie onderzoek de resultaten van de campagnes van klanten verbeteren?
“Ons onderzoek toont aan wanneer een campagne succesvol was voor je merk of actiedoelstellingen, maar het kan ook anders uitpakken“, zegt Tim. “Dan is het aan ons om die inzichten te delen en te verklaren. Wij maken lokaal het verschil door op een dieper niveau inzicht te bieden in hoe media onze klanten kunnen helpen hun business-KPI’s te bereiken.”
Tim beschrijft ook hoe ze tools ontwikkelen die niet alleen effect meten maar ook optimalisatie mogelijk maken. Hij benadrukt het belang van samenwerking: “We roepen adverteerders op om data te delen. Zonder data transparantie en samenwerking kunnen technieken zoals Marketing Mix Modelling niet benut worden.”
Welke uitdagingen zie je in de toekomst voor mediaonderzoek en hoe plan je om deze aan te pakken?
“De consument consumeert media steeds meer ‘Any Time, Any Where, Any Device’, en de metingen moeten die evolutie volgen“, vertelt Tim. Met DPG Media Advertising speelt hij in op deze veranderingen door te investeren in het nieuwe CIM One Framework, dat mediagedrag op alle platformen zal meten.
In de toekomst ziet Van Doorslaer nog diverse uitdagingen voor mediaonderzoek, waaronder het verder ontwikkelen van meetmethoden om blootstelling van media te koppelen aan business KPI’s, het waarborgen van dataprivacy en transparantie brengen in bronnen en methodes zoals bij AI. Toch is Tim ook optimistisch over de rol van AI in dit proces: “AI zal ons enorm helpen in de verdere ontwikkeling van mediaonderzoek, waardoor we sneller en tegen lagere kosten kunnen werken.“