De Franstalige federatie van onafhankelijke radiostations RadioZ roept om hulp

FacebookTwitterLinkedIn

RadioZ, dat een dertigtal onafhankelijke radiostations in Wallonië en Brussel verenigt, roept om hulp naar aanleiding van de beslissing van de Franse Gemeenschap om de steun voor de digitale transitie naar DAB+ te verminderen. RadioZ vraagt significante hulp van de overheid en een vereenvoudiging van procedures.

In de Franse Gemeenschap kunnen veel gemeenten, steden en provincies rekenen op hun onafhankelijke radio’s. Het zijn radiostations die op lokaal en regionaal niveau de informatieoverdracht garanderen, gemeentebesturen en lokale handelaars ondersteunen, de sociale band versterken en de kans bieden aan jonge journalisten en presentatoren om het vak te leren.

Op 4 november 2019 werd DAB+ gelanceerd. Deze nieuwe digitale technologie moet FM vervangen en toelaten gratis naar de radio te luisteren met superieure audiokwaliteit. Maar de infrastructuur- en bedrijfskosten die hiermee gepaard gaan, kunnen niet worden gedragen door onafhankelijke radio’s.

De vorige regering had in de begroting van de Franse Gemeenschap 1 miljoen euro opgenomen voor de investering van de infrastructuur van onafhankelijke radio’s in DAB+, dit bleek helaas onvoldoende. Tot op heden is er dan ook een reële ongelijkheid tussen onafhankelijke radiostations en hun concurrenten, particuliere netwerken en de RTBF.

RadioZ vraagt dan ook aan de regering om haar beslissing te herzien om de subsidies voor onafhankelijke radiostations te halveren.

Kom er alles over te weten in ons Franstalig artikel.