Boek: F**k de media, red de pers – Enfant terrible Guido Van Liefferinge schopt tegen heel wat heilige huisjes

FacebookTwitterLinkedIn

Uitgeverij EPO : “We hebben het nog maar zelden over ‘de pers’. We spreken vooral over ‘de media’. Meestal dan nog over ‘de sociale media’. Sinds de totale overrompeling door Facebook etc. ligt wat ooit de vierde macht was aan het infuus. Nieuws werd een mediacircus. Het programmeert 24/7 voorstellingen met relletjes van de dag, alternatieve feiten en regelrechte leugens. Het is in handen van enkelen die hun profijt laten primeren op het welzijn van hun toeschouwers. Het werd de motor van de ontwrichting en de tweedeling van onze samenleving.”

Guido Van Liefferinge, oprichter van bladen als Joepie en Dag Allemaal, was veertig jaar lang een van de gezichten van de populaire pers in Vlaanderen. Zijn ‘F**k de media, red de pers’ is een J’accuse. Van de almacht van de Citizen Kanes van gisteren tot die van de Murdochs en de Zuckerbergs van vandaag: het omspant meer dan een eeuw.

Het boek eindigt met een oproep: “Er is actie nodig om onafhankelijke, kritische en diverse journalistiek te beschermen en te steunen. Anders komen onze hard bevochten vrijheden en verworvenheden in het gevaar.”

Guido Van Liefferinge vertelt: “Dit is mijn bescheiden maar oprechte bijdrage om de nood aan een drastische hervorming van de media bespreekbaar te maken en op de agenda te zetten.

Niets of niemand wordt gespaard: de internetgiganten, de machtsconcentratie, de politiek en de toezichtsorganen, de journalistiek, de mediaconsument, en nog veel meer. De krasse tachtiger Van Liefferinge, die ooit zelf een actieve speler was in de populaire media, schopt heftig om zich heen en roept op tot actie. Alle heilige huisjes krijgen een beurt.

Uitgeverij EPO. Meer info over het boek vind je hier.