Belga: 68 journalisten en mediaprofessionals omgekomen in 2022

FacebookTwitterLinkedIn

In 2022 werden 68 journalisten en mediaprofessionals tijdens hun werk om het leven gebracht. Dat zijn er 21 meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het 32ste jaarverslag van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) dat dinsdag werd gepubliceerd.

Oekraïne staat bovenaan wat betreft het verlies van journalisten en andere mediaprofessionals vorig jaar met 12 doden. Het wordt gevolgd door Mexico (11), Haïti (7), Pakistan (5), Colombia en de Filipijnen (4).

Deze publicatie behandelt niet alleen de verschillende niveaus van geweld tegen journalisten en andere mediawerkers, maar ook de onderliggende oorzaken“, aldus secretaris-generaal Anthony Bellanger van de IFJ.

De details in dit rapport laten het geheel van bedreigingen, feitelijk geweld en de cultuur van straffeloosheid zien die het voortdurende gebrek aan veiligheid in de journalistiek verklaren“, aldus de IFJ, die oproept tot het opstellen van een internationaal VN-verdrag voor de bescherming van journalisten en mediaprofessionals.

Het eindrapport vermeldt ook de namen van 375 journalisten en mediawerkers die momenteel achter de tralies zitten, een nieuw record sinds de IFJ twee jaar geleden begon met het publiceren van haar lijst van gevangengenomen journalisten op de Internationale Dag van de Mensenrechten.

China en Hongkong staan bovenaan de lijst met 84 gevangen journalisten, vóór Birma (64), Turkije (51), Iran (34) en Wit-Rusland (33).

Bron: Belga.