BAM Marketing Congress: de Netflix van de Meaningful Marketing

FacebookTwitterLinkedIn

Het BAM Marketing Congress vond dit jaar noodgedwongen online plaats. Van 28 november tot en met 4 december kon u vanachter uw pc of laptop een honderdtal presentaties volgen, dagelijks ingeleid door congreskapitein Alex Thoré (links).

Deze presentaties blijven nog 3 maanden beschikbaar voor iedereen die ingeschreven is op het congres. Inschrijven blijft overigens nog steeds mogelijk gedurende heel deze periode! Het BAM Congress wordt daarmee de Netflix van de marketing met een videotheek van een honderdtal presentaties.

Hieronder kan u zich laten inspireren door enkele van de sessies, voorgeproefd door onze redactie. Zo u wil kan u zelf via één klik in de volledige presentaties duiken.

Christian Van Thillo (DPG Media) – The future of media is local

Op de lezersmarkt zijn lokale media zeker in staat om op te boksen tegen grote internationale spelers zoals Google en Facebook. “Mensen zijn zelfs bereid te betalen voor online content van bijvoorbeeld De Morgen, Humo of zelfs Het Laatste Nieuws, omdat ze dit nieuws vertrouwen”, aldus Christian Van Thillo, Executive Chairman van DPG Media. “Opmerkelijk is wel dat betalen voor content pas echt ingeburgerd raakte dankzij de intrede van Netflix, een andere grote speler.”

Een ander verhaal is er op de advertentiemarkt. Wereldwijd gaat 36% van reclame naar Google en Facebook en gevreesd wordt dat dit tegen 2024 de helft zal zijn. “Wat betreft targeting hebben we jaren achter de feiten aangelopen. De focus lag te veel op reach en niet op data.” DPG Media wil hier dan ook een inhaalbeweging maken.

Met DPG Ads werkt het bedrijf momenteel aan een ‘audience builder tool’ om eigen data te combineren met die van DPG om zo de ideale campagne samen te stellen.

“Wat bijvoorbeeld Google ook fantastisch doet, is het principe toepassen van ‘advertising by design’. Iedereen denkt dat Google een zoekmachine is, maar in feite zijn al hun businessbeslissingen gebaseerd op het maximaliseren van advertentie-inkomsten.” Bekijk hier de presentatie van Christian Van Thillo.

Kris Michiels (Unilever) – How Superman can’t save the world… but we might… A masterclass in making an impact for your business and our society!

Purpose doet business groeien. Dat zeg ik niet zomaar”, beweert Kris Michiels. “Onze interne research toont aan dat onze purpose-visie en ons -kompas Millenials en Gen Z aantrekken. Ten tweede weten we dat het marktpenetratie stuwt. We creëren een fanbase van mensen die van onze purposeful brands houden, en daardoor minder geneigd zijn om te wisselen. Tot slot is over purpose praten een ontzettend groot creatief platform dat talkability oplevert.” Bekijk deze presentatie door Kris Michiels.

Alain Mayné (Hoet&Hoet Brandsetters) en Dominique Vercraeye (Chosen Group) – From bullshit to meaningful marketing

Voor sommigen heeft ‘marketing’ een connotatie gekregen”, vertelt Dominique Vercraeye (links). “Ze veranderen hun titels van CMO naar Chief Growth Officer enz. Het is tijd voor een reset. Maar wat betekent dat nu, meaningful marketing?”. “Meaningful marketing is nog niet gedefinieerd”, zegt Alain Mayné (rechts) hierop. BAM stelde daarom een framework op “als een self-assessment tool. We willen het iedereen mogelijk maken om hun eigen traject af te leggen en zo steeds meer meaningful te worden.” Laat je hiertoe inspireren met deze presentatie.

John Porter (Telenet) – Strengthening Telenet’s corporate brand and reputation by adopting a purpose-driven marketing communications approach

Centraal in de presentatie van John Porter, CEO van Telenet, staat ‘purpose’. Hij definieert het als “alles wat te maken heeft met geen geld verdienen’ en daarbij ‘menselijkheid toevoegen aan de manier van werken en in de interactie met elkaar, collega’s, klanten en in de samenleving.”

De voorbije jaren is er heel wat veranderd op technologisch vlak en ook Telenet heeft zich moeten aanpassen en heroriënteren. Van Network Leadership over Customer Experience tot Customer Intimacy. Waar het begon met uitsluitend denken over de producten en het netwerk, rees ook de vraag wat hun tools en diensten betekenden voor de mensen en hun levenskwaliteit. Zeker in deze moeilijke tijden wilden zij het verschil maken met campagnes als #SamenErdoor en #RaarJaar. “Purpose en business gaan hand in hand en kunnen samen zorgen voor goede langetermijnbeslissingen, steeds gericht op klanten en communities.” De volledige presentatie van John Porter kan je hier bekijken.

Aude Mayence (Delhaize Belgium) – How a speech of 1972 (before I was born…) should influence our view on creating value 

Aude Mayence, VP Marketing Digital bij Delhaize Belgium, sneed het onderwerp ‘shared values’ aan. Dat concept houdt in dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid niet alleen bij de consument ligt, maar ook bij de bedrijven: het is aan hen een purpose te creëren die steekhoudt binnen het ecosysteem waartoe de medewerkers behoren, de consumenten, de toeleveranciers en soms zelfs de concurrentie.

Binnen een toekomstgerichte marketingvisie houdt Aude Mayence het bij Delhaize als doel voor ogen om de lange termijn met de korte termijn te verzoenen. De eerste vraag daarbij was “Waarom beter doen?”. De tweede stap, binnen het “Hoe?”, hield in een transparante methode aan te nemen. De laatste fase, uiteindelijk, steunt op een samenwerking op grote schaal, die eenvoud en menselijkheid meedraagt.

Aude Mayence kaart nog aan dat het in tijden van Covid noodzakelijk is om enerzijds een samenwerkingsketen van langere duur op te zetten, en om anderzijds een probleemoplossende communicatie te hanteren die dicht bij de mensen staat. Dat allemaal binnen concrete actie, vanuit een brede interesse en het idee van ‘storydoing’. “Via concrete actie zorgen we ervoor dat die korte termijn en lange termijn met elkaar verzoend worden. Een deugdzame cirkel”. Hier vindt u de volledige presentatie.

José Fernandez (D’Ieteren Auto) – Redefining automotive and mobility in the era of innovation

“Het zijn uitdagende tijden voor de auto-industrie”, aldus José Fernandez, CMO en CDO bij D’Ieteren Auto. “Er is de klimaatsverandering die meer dan 7,6 miljoen mensen verenigt in de klimaatmarsen, er is de stijging van de CO2-uitstoot in het laatste decennia en er zijn de steeds toenemende files.”

Het is dan ook noodzakelijk voor de auto-industrie om zichzelf heruit te vinden. Met de hedendaagse digitale en technologische vooruitgang is dit hét ideale moment. Fernandez licht al een tipje van de sluier op: “Decarbonification, connectivity, shared mobility en autonomous driving zijn enkele disruptieve trends die voor een volledige shift zullen zorgen en de toekomst van de auto-industrie mee zullen hertekenen.” Ontdek er alles over in zijn presentatie.

Eric Hollander (Air) – Do marketeers have a soul?

“Purpose is niet langer een of ander ideologisch gadget voor de hipster-marketeer. Ondertussen is het een must geworden voor bedrijven en alleman: een voorwaarde waaraan voldaan moet zijn vooraleer je een goed en duurzaam bedrijf kunt hebben”, onderstreept Eric Hollander, oprichter en creative director van Air.

Het gaat in se over een cruciale notie die belangrijker en groter moet zijn dan de producten of merken waarvoor de marketeers zich inzetten. “Purpose is larger than life”. Anders verwoord, purpose heeft het in zich om de zaken en het gedrag te veranderen. En het is dat wat de marketeer volgens Eric Hollander moet doen: vertrekken vanuit zijn maatschappelijke plicht om de wereld te veranderen. Zulk een doel moet hand in hand gaan met oprechtheid en coherentie, beide fundamentele KPI’s. “We leven in een gepolariseerde maatschappij. Als een merk vandaag de dag geen standpunt inneemt, loopt het een groter risico. Burgers herkennen het ook wanneer het een merk aan coherentie ontbreekt. Having no purpose is better than an insincere purpose.” Goesting om de graad van oprechtheid van uw marketing te berekenen? Rep u naar brandlevelofsincerity.com. De volledige presentatie vindt u hier.

Valerie Bracke (KBC) – Being a leader and a pioneer. How to organize disruption in a traditional organization?

Waarom wordt KBC vaak aangehaald als trendsetter in disruptie? En waarom heeft Valerie Bracke een TikTok account? “Experimental thinking is het antwoord”, aldus de Head of Brand, Media & Communication bij KBC Bank & Verzekeringen dat naast marktleider toch ook pionier in innovatie is.

“Experimental thinking bestaat uit 5 stappen. Explore: wees nieuwsgierig en sta open om nieuwe dingen te ontdekken. Experience: ervaar deze dingen als consument, niet enkel als marketeer. Exploit: bepaal welke nieuwe zaken je kan gebruiken en beheer ze. Experiment: probeer dingen uit volgens trial & error, neem het niet te serieus en besef dat de meeste zaken niet zullen werken. Embed: integreer het stap voor stap in je organisatie.”

“Om transformatie mogelijk te maken, moet je dus breder durven kijken. Zet de lineaire structuren opzij en schuif niet alles zomaar door naar je reclame- of mediabureau, maar ga ook zelf op zoek naar nieuwe trends en mogelijkheden. Dit heeft overigens niets te maken met geld of budgetten, maar met nieuwsgierigheid, attitude en enthousiasme.” De presentatie van Valerie Bracke vindt u hier.

Stephan Salberter & Jeremy Corman (Gatekeepr) – The authentic story of a marketing startup

Gatekeepr zag zo’n jaar geleden het licht als reactie op twee inzichten: “74% van de Belgische merken kunnen verdwijnen en geen haan die ernaar kraait. Relevance and great content are key. We merkten ook dat merken rijk zijn aan data, maar arm aan inzichten”, legt Stephan Salberter (rechts) uit, medeoprichter van Gatekeepr.

Bij Gatekeepr plannen we de social media content voor de marketingteams”, voegt Jeremy Corban (links) toe, medeoprichter van het bedrijf. De startup – die merken als Belfius en Proximus bijstaat – ontwikkelde een library of ready-to-use marketing models die merken helpen om hun insights goed weer te geven. In de nieuwe wereld waarin we ons bevinden is het van belang om content te begrijpen. “Content moet je beschouwen als een menselijk gedrag en het tot in detail behandelen. Niet alleen performance, maar ook inhoud.” Beide sprekers delen enkele tips voor marketers van vandaag en morgen: “Traction in everything, pick up the right team (mix seniority and ambition), be prepared to receive a lot of ‘Nos’ and have more than one back-up plan”. Ontdek het volle verhaal van Gatekeepr in deze presentatie.

Nathan Axford (Beyond Reason) – The implicit ingredient of record-breaking campaigns 

Begrijpen hoe de maatschappij consumeert, dat is wat Nathan Axford, oprichter van Beyond Reason, kwam uitleggen. “Om recordbrekende marketinginitiatieven te creëren, moeten we begrijpen welke zaken die beslissingen beïnvloeden”. Hij baseerde zich daarvoor op sociaalpsychologisch onderzoek om aan te tonen dat 85% van aankopen impliciet gebeuren, vanuit het onderbewustzijn.

Wat je dus moet doen is een product creëren dat de koper op het psychologische en functionele niveau beloont, en die power via alle communicatiemiddelen uitrollen. Belonen al naargelang de diepste verwachtingen van de consument (zich onderscheiden, zich aangetrokken maar niet expliciet verleid voelen, getroost, zelfzeker en gerespecteerd, enz.). Daarbij moet je het gebruiksnut bewaren. Behalve belonen is zich onderscheiden van concurrenten een tweede meetbaar en winstgevend aspect dat niet mag ontbreken. Vind alle tips en voorbeelden terug in deze presentatie.