Yves Del Frate: “9 op 10 vindt dat media belangrijke rol spelen in aankoopproces”

MAGnify
FacebookTwitterLinkedIn

Een van de sprekers van MAGnify is Yves Del Frate. De CEO van CSA, de onderzoekspoot van Havas Media, gaat dieper in op een eigen onderzoek over de rol van media in het aankoopproces. “Native advertising is een gigantische opportuniteit voor media.”

Waarover zal u het hebben op MAGnify?

Ik stel er de resultaten voor van een studie die we uitgevoerd hebben in Frankrijk. Ze ligt in lijn met wat we voor onze klanten doen, namelijk het ontcijferen van trends binnen de maatschappij en bij het individu. Dit keer wilden we het belang van media tijdens het aankoopproces in kaart brengen. Er wordt vaak gezegd dat consumenten geen vertrouwen in de media hebben, maar uit ons onderzoek blijkt dat 9 op de 10 respondenten van mening is dat media nuttig zijn in het aankoopproces.

Diversiteit van de media komt ook aan bod, niet?

Dat klopt. We zien het aandeel van digital in de mediabestedingen jaarlijks met twee cijfertjes de hoogte ingaan, maar het komt maar bij enkele partijen terecht en bovendien produceren die zelf geen content. Google en Facebook zijn jaarlijks goed voor een stijging met maar liefst 40%. Hierdoor wordt de financiering van informatie moeilijker, wat de kwaliteit in gevaar brengt en ook ethisch vragen stelt. De opkomst van fake news is er maar een element van. We zien het dus als een rol van ons als onderzoeksinstituut om adverteerders te helpen om te blijven diversifiëren. Bovendien gaat het ook om het doeltreffend besteden van budgetten. In dat opzicht gaat een disproportioneel groot deel naar online.

Wat vindt u zelf het meest opvallende cijfer uit de studie?

Ten eerste vinden de Fransen het redactionele gedeelte van media gemiddeld nuttiger dan reclame. Het gaat dan over een percentage van respectievelijk 58% en 49%. Het belang van reclame valt me hierbij toch op. Ten tweede merken we dat de consument een afkeer heeft van digitale reclame. 65% van de mensen jonger dan 35 jaar heeft een adblocker.

Welke les biedt deze studie over de pers en over magazines?

De pers in het algemeen wordt zeer geapprecieerd omwille van de redactionele kwaliteit. Die wordt nu doorvertaald op digitale kanalen en daar moeten de uitgevers vooral mee verdergaan. Je merkt dat de regionale pers bij de kranten dat al heel goed doet. Het zorgt ervoor dat ze hun business kunnen bestendigen en zo de diversiteit in de toekomst kunnen garanderen.

Wat met reclame die ook redactionele meerwaarde biedt, zoals native advertising?

Dat is minder intrusief en om die reden geliefd bij de Fransen. Net om die reden is het een grote opportuniteit voor de media. Het biedt hen een nieuwe manier om budgetten van de adverteerders naar zich toe te trekken. Bovendien wordt het nog veel te weinig aangeboden.

Meer over de rol van media in het aankoopgedrag? Kom op 3 oktober naar MAGnify. Schrijf u in via MAGnify.be.