[Magazine Media] Wereldwijde magazine- en contentbusiness komt samen op 44ste FIPP-congres

FacebookTwitterLinkedIn

Tussen 7 en 9 juni vond in Lissabon het 44ste FIPP-congres plaats, waar de crème de la crème van de wereldwijde magazine- en contentbusiness samenkwam. Magazine Media vroeg met Kristine Ooms (De Deeluitgeverij) en Niels Famaey (Roularta) twee Belgische deelnemers naar hun ervaringen.

Wat waren de belangrijkste trends op dit congres?

Niels Famaey: “Media moeten hun rol herdenken. ‘The middle man’ verliest zijn invloed, maar ook ligt de evolutie van print media met digitale assets achter ons. Media vervellen tot multimediale bedrijven waarbij digitaal denken in het hart komt te staan. Je moet dus extra investeren in journalistiek die het de moeite waard maakt om voor te betalen. ‘Change or die, charge or die’. Thema’s claimen waarop media activerend gaan werken wordt essentieel voor de positionering. Verder was er opvallend veel aandacht rond diversiteit en de uitdagingen in een postcorona tijdperk om mensen terug samen te brengen. Existentieel voor creatieve bedrijven als media.

Kristine Ooms: “Er kwamen heel wat thema’s terug: het coronavirus en de oorlog in Oekraïne, the northstar, content is king, contentgedreven advertising, third en first parties, bedreigde middleman positie, experience matters, enz. Wat mij opviel: verfrissende tussenkomsten van de Indische delegatie (samen sterk), drie niet-blanke vrouwen (tijd voor diversiteit in de media) en de lokale digitale krant in Lissabon.

Wat is uw belangrijkste learning?

Kristine Ooms: “Nieuwsbrieven zijn nooit weggeweest en zijn de basis voor heel je businessplan. En daarmee een stukje samengaand: de zoektocht naar niches is geopend. Find your community, pivot for humanity.

Niels Famaey: “Haal alle barrières tussen je redactionele, product- en datateams weg. Zet ze samen in het hart van je newsroom(s). Het is iets dat we reeds initieerden binnen RMG maar onze gut feeling is bij deze bevestigd.

Op welk vlak kan de Belgische magazinemarkt de grootste inhaalbeweging maken?

Niels Famaey: “Er ligt een enorme uitdaging voor magazines om door het digitaliseringsproces een unieke positie te behouden. De instroom van jongeren in de merken is cruciaal en die komen digitaal.

Kristine Ooms: “Op vlak van business en techniek hebben we natuurlijk een paar grote spelers in België, maar waar zijn de echte vernieuwende projecten en de echt bergen-verzettende content? Ik denk bijvoorbeeld aan een regionale krant waarvoor geen nieuws te klein is? Het kan een dam opwerpen tegen de verschraling van het medialandschap.

Bron: www.magazinemedia.be.