VTM bestaat dertig jaar en viert feest met een verjaardagsshow

FacebookTwitterLinkedIn

VTM vierde woensdagavond zijn dertigste verjaardag met een tv-show die op 1 februari wordt uitgezonden, dag op dag dertig jaar na de start van de zender. VTM-gezichten blikten op de rode loper op weg naar de opnamestudio terug op dertig jaar tv-geschiedenis.

De komst van VTM in het tv-landschap bracht heel wat veranderingen met zich mee. Luk Alloo vertelt over de invloed van het programma Jambers: “Mijn eerste bijdrage was redactioneel werk achter de schermen in het baanbrekende programma Jambers. Echt pionierswerk: sm en alcoholisme werden bespreekbaar. Ik kijk daar nog altijd met enige nostalgie op terug.

Moeilijke onderwerpen en 1 miljoen kijkers

Behalve Jambers komt ook Goedele vaak terug als programma dat is bijgebleven. “Ik hoop dat we een piepklein steentje in de rivier hebben gelegd, waardoor het water een beetje in een andere richting is gaan stromen: dat we mensen hebben leren spreken over emoties en over moeilijke onderwerpen zoals kinderen afstaan voor adoptie en zelfdoding”, zegt Goedele Liekens over het programma. “Ik vond dat als psycholoog vanzelfsprekend om te doen, maar dat was helemaal nieuw en echt niet eenvoudig toen.

Ook bij Wendy Van Wanten komen de herinneringen naar boven aan haar bijdrage aan VTM. “Mijn eerste deelname was als actrice, in het programma Meester van Frank Dingenen en daarna kreeg ik meteen een exclusiviteitscontract van Mike en Guido. Zij hebben heel veel kansen aan mij gegeven. Ik ben op de trein van Tien Om Te Zien gesprongen en ‘Wie wordt de man van Wendy?’ was toch een programma waarvan bijna elke aflevering meer dan één miljoen kijkers lokte.

Snelheid, kleur en beweging

VTM biedt behalve entertainment ook informatie en zodus waren ook de nieuwsankers en journalisten van de partij voor de verjaardagsshow. Nieuwsanker Dany Verstraeten legt uit wat VTM Nieuws veranderd heeft: “Qua onderwerpkeuze hebben we het register helemaal opengetrokken. We brachten meteen veel meer dan alleen maar politieke en sociaal-economische onderwerpen. Dit was onze vernieuwing en daarnaast hebben we ook snelheid in het nieuws gebracht.

Kortom, VTM zorgde als nieuwe speler op het veld voor aanpassingen in tv-land. “De komst van VTM dertig jaar geleden was een kentering. Alles was grijs en een beetje voorspelbaar en VTM heeft toch letterlijk kleur en beweging gebracht in het Vlaamse medialandschap“, aldus Luk Alloo.

Bron: Belga.