Vlaamse regering trekt 35 miljoen euro uit voor digitalisering mediasector

FacebookTwitterLinkedIn

De Vlaamse regering wijst 35 miljoen euro uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht toe aan de mediasector.

Het geld moet de sector stimuleren om extra in te zetten op digitalisering, zo zeggen Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits en haar collega van Media Benjamin Dalle. Er staan projecten op stapel rond bijvoorbeeld het koppelen van gebruikersdata en de strijd tegen desinformatie.

Het relanceplan voor de media moet een antwoord bieden op de toenemende uitdagingen voor de sector, klinkt het. “Het Vlaamse media-ecosysteem staat al enkele jaren sterk onder druk door de snelle digitalisering van onze samenleving en economie“, zeggen de ministers in een persbericht. “Daarnaast wijzigt het mediagebruik in sneltempo en zetten internationale spelers onze mediabedrijven steeds meer onder druk.

Onder meer door meer samen te werken kunnen de Vlaamse media volgens Crevits en Dalle “relevant blijven binnen een alsmaar internationaal speelveld“.

Crossmediaal multiplatform meetsysteem

Die samenwerking gaat onder meer over dataverzameling. “Het wordt essentieel een beter zicht te hebben op het crossplatform mediagedrag van Vlaamse mediagebruikers“, klinkt het. Er wordt 4 miljoen euro uitgetrokken in een “crossmediaal multiplatform meetsysteem“, dat als ambitie heeft “grote hoeveelheden gebruikersdata van participerende Vlaamse mediaspelers slim aan elkaar te koppelen“. Dat moet onder meer gerichte reclamecampagnes over verschillende media heen mogelijk maken, met respect voor de privacy.

Er gaat ook 4 miljoen euro naar de oprichting van een “media hub“, een gedeeld private cloudplatform, en 3 miljoen is er voor de strijd tegen fake news, desinformatie. En er wordt ingezet op de digitale transformatie van de regionale omroepen, zodat zij niet achterop blijven. Het grootste deel van het budget (21,5 miljoen) wordt gereserveerd voor projecten die de sector zelf kan aanbrengen.

Mediabedrijven bij de Europese top

Hoewel onze mediabedrijven behoren tot de top in Europa, worden we geconfronteerd met nieuwe spelers die het verdienmodel stevig onder druk zetten“, stelt minister Dalle. “Om leiderschap te blijven claimen en topcontent aan te bieden voor duizenden kijkers en luisteraars, is het belangrijk onszelf te blijven heruitvinden.

Met dit plan kunnen we al die sterke en innovatieve projecten die inspelen op het mediagebruik en productie van de toekomst verder ontwikkelen in Vlaanderen. Daarvoor rekenen we op een sterke samenwerking tussen de mediaspelers en de kennisinstellingen“, voegt minister Crevits toe.

Bron: Belga.

Meer informatie vindt u ook op de website van Benjamin Dalle.