Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle tevreden met beslissing RvdJ na klacht tegen SCEPTR

FacebookTwitterLinkedIn

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) reageert tevreden op de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek (RvdJ), die zijn klacht tegen de website SCEPTR gegrond heeft verklaard.

Deze uitspraak heeft voor mij een hoge symbolische waarde en is een opsteker voor alle journalisten die hun beroep op een professionele en ethische manier uitoefenen“, aldus de minister.

Minister Dalle had klacht ingediend bij de RvdJ, omdat hij vond dat SCEPTR in een artikel zijn woorden uit de context had gerukt en fout had weergegeven. De Raad volgde de minister en stelde vrijdag dat de berichtgeving door de website niet waarheidsgetrouw was.

In een reactie benadrukt Benjamin Dalle de nood aan sterke journalistiek in deze gepolariseerde tijden. “Feiten en de zoektocht naar waarheid moeten daarbij centraal staan in de strijd tegen fake news. Wie doelbewust de waarheid verdraait en daarmee de polarisering op sociale media en in de maatschappij in de hand werkt, zet zich buiten de journalistiek“, aldus Benjamin Dalle.

Het staat voor hem iedereen vrij zijn of haar mening te geven of een blog te starten, “maar wie zich voordoet als journalist, dient de beroepsethiek hoog in het vaandel te dragen. Ook het platform waar dit soort van artikels op verschijnt draagt een grote verantwoordelijkheid: elke site die zichzelf een nieuwsmedium noemt moet hoge kwaliteitsnormen respecteren“, besluit de minister.

Bron: Belga.