UMA Ranking 2020: Mindshare neemt de koppositie over van Space als grootste mediabureau, GroupM blijft grootste groep

FacebookTwitterLinkedIn

Ranking van de mediabureaus: Mindshare stoot Space van de troon, sterke stijging voor ZIGT

Een ongeziene top 3 van de UMA Ranking: Mindshare voert de rangschikking aan voor Space, UM neemt de derde plaats over van Initiative. In een sterk dalende markt boeken ZIGT (+40%), Vizeum (+19%), Mindshare (+9%) en PHD (+8%) een omzetgroei die hen doet stijgen in de rangschikking.

Met een omzetstijging van 9% klimt Mindshare naar de kop van de UMA Ranking. De meest opvallende omzetstijging, zowel relatief ten aanzien van 2019 (+40%) als in absolute cijfers, wordt opgetekend bij ZIGT, dat daardoor een trede hoger klimt in de ranking. Vizeum klimt door een groei van 19% 4 plaatsen in de ranking. PHD groeit met 8% en steekt daardoor Carat en OMD voorbij om zich voor het eerst in de top 10 van de ranking te nestelen.

Terwijl de totale omzet van de UMA leden daalt met -11,2% en daardoor zakt tot ver onder het niveau van 2017 (begin van de metingen met de huidige valorisatiemethode), bedraagt de gemiddelde daling van de omzetten van de individuele bureaus in bovenstaande ranking -6,7% (de daling van de omzetten vermeld onder “total other” wordt niet in rekening gebracht in dit gemiddelde).

Ranking van de groepen: GroupM blijft marktleider in een onveranderd klassement

GroupM wint nog marktaandeel en handhaaft zich bijgevolg aan de kop van de rangschikking van de groepen, voor Mediabrands en Space. Buiten bij ZIGT (+40%) vallen er geen omzetstijgingen op te tekenen op groepsniveau.

We noteren ook dat in de context van de sterke omzetdalingen tijdens 2020, het totale aantal medewerkers binnen de teams van de UMA leden slechts is gedaald met 2%. De UMA Media Agencies vertegenwoordigen nu samen 855 FTE jobs.

Filialen en afdelingen die bijdragen tot de omzetten van de groepen zoals hierboven weergegeven:

  • Dentsu: Isobar, Carat, Vizeum, Posterscope, iProspect
  • Havas Media
  • GroupM: Mindshare, Wavemaker, Maxus, Kinetic, Team l’Oréal
  • Mediabrands: Initiative, UM, Rapport
  • OmnicomMediaGroup: OMD, PHD, Semetis
  • Outsight
  • Publicis Groupe: Zenith, Blue449
  • Serviceplan: Mediaplus, Mediascale
  • Space

De UMA Ranking van de afgelopen jaren vindt u hier terug.