RTBF stopt met radio-uitzendingen via AM

FacebookTwitterLinkedIn

De RTBF is sinds 1 januari gestopt met de uitzending van radioprogramma’s op de middengolf (AM). De Franstalige openbare omroep was het laatste medium dat nog aanwezig was op AM in België. De VRT hield op 1 januari 2012 al op met het uitzenden op de middengolf.

Door de ontwikkeling van de digitale radio DAB+, trekt nu ook de RTBF de stekker uit de middengolf. Luisteraars kunnen vanaf nu enkel afstemmen op FM of op DAB+ in Wallonië en de regio rond Brussel. Het verdwijnen van het AM-kanaal kan gevolgen hebben voor Franstalige luisteraars die in Vlaanderen wonen. Vermits er geen samenwerkingsakkoord werd gevonden tussen de gemeenschappen, kan de RTBF op DAB+ enkel in en rond Brussel en in Wallonië beluisterd worden.

Een mogelijke oplossing kon gevonden worden in het voornemen dat de VRT een radiozender van de RTBF zou verspreiden op DAB+ en het omgekeerde zou gebeuren door de RTBF. Maar Franstalig mediaminister Jean-Claude Marcourt verklaarde in september al dat ‘het voorstel geen positief antwoord genoot van de VRT’.

 

Bron: Belga.