Reclamebeperkingen bij de RTBF “zullen leiden tot jobverlies”

FacebookTwitterLinkedIn

De beperkingen op reclame bij de RTBF zullen op termijn leiden tot jobverlies, waarschuwde algemeen directeur van de Franstalige openbare omroep, Jean-Paul Philippot. Dat liet hij in juli weten via een mededeling aan de regering van de Franse Gemeenschap, berichtte Le Soir donderdag.

De Déclaration de Politique Communautaire (DPC) voorziet een progressieve beperking van reclame bij de RTBF. De Franstalige regering keurde op 2 juli een aanhangsel bij het huidige beheerscontract goed, zonder te wachten op de nieuwe beheersovereenkomst. Begin deze maand werd de limiet op reclametijd in het ochtendblok van radiozender La Première al gehalveerd. Dat zou vanaf juli 2021 een ochtendvak moeten worden zonder enige reclame. Verdere maatregelen die het reclamevolume moeten inperken op de kanalen van de openbare omroep RTBF, overeenkomstig de DPC, zouden nog moeten volgen. In 2021 zal een beslissing worden genomen die de begroting bij de RTBF in evenwicht kan houden.

Deze omzetdaling komt er op een moment dat de zender te maken krijgt met een verlies van 14 miljoen euro aan reclame-inkomsten door de coronacrisis en wanneer het over twee jaar 8,1 miljoen heeft uitgetrokken voor het Restart-plan, dat de culturele sector moet ondersteunen.

In zijn mededeling becijfert de algemeen directeur de op te halen verliezen op 423.000 euro in 2019, 1,9 miljoen in 2020 en 2,6 miljoen in 2021. Om die verliezen goed te maken – en het engagement te blijven respecteren om mee Media Square, de nieuwe zetel van RTBF, te financieren – moet het bedrijf een besparingsplan opstellen voor 2021 en 2022. In dat eerste jaar kunnen kosten bespaard worden door minder aankopen en diensten te verwezenlijken, maar in het daaropvolgende jaar worden er jobs bedreigd. Het plafond bij de RTBF op het basis-personeelsbestand zal daarmee van 1.970 voltijdse banen naar 1.958 gaan. Die inkrimping zal er komen door de functies van op pensioen vertrekkende collega’s niet verder in te vullen.