Najaar 2019: Canvas biedt meer programma’s on demand aan en Terzake wordt 25 jaar

FacebookTwitterLinkedIn

Netmanager Olivier Goris stelt de najaarsprogrammatie van Canvas voor. Wat men zoal kan verwachten: nieuwe binnen- en buitenlandse reeksen, documentaires, cultuur, film, sport en vertrouwde programma’s. Canvas viert ook een mijlpaal met Terzake, dat op 5 september zijn 25ste jaar ingaat. De VRT-zender wil daarnaast steeds meer programma’s online aanbieden. Hoewel Canvas niet in de eerste plaats op de grote massa mikt, bedroeg het marktaandeel het afgelopen seizoen toch 8,3%, tegenover 7,7% in 2017-2018 en 7,2% in 2016-2017.

Uitgesteld kijken en VRT NU

Bij Canvas is uitgesteld kijken ondertussen goed voor een kwart van alle kijktijd. Voor internationale fictiereeksen zoals Leaving Neverland en documentaires bedraagt dat bijna of meer dan de helft. Canvas streeft ernaar om zoveel mogelijk reeksen meteen integraal aan te bieden, van bij de start op tv, soms zelfs exclusief op VRT NU. Dat geldt zowel voor eigen producties als voor internationale reeksen.

Woensdagavond wordt de afspraak voor nieuwe fictie, met telkens twee afleveringen van topseries. Al die reeksen zijn meteen integraal te volgen op VRT NU, sommige ook in preview. Sharp Objects, een HBO-reeks naar de gelijknamige debuutroman van Gillean Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker, opent dit luik. De achtdelige reeks Das Boot uit 2018 en Perpetual Grace Ltd, een eigenzinnige neo-noir misdaadreeks, volgen. ‘American Dynasties: The Kennedys‘, een driedelige reeks van CNN, opent de documentaire afspraken op dinsdag.

Nieuwe programma’s

In Weg van het Meesterwerk volgt Thomas Vanderveken met zijn aanstekelijke enthousiasme het spoor van de Vlaamse meesters Bruegel, Rubens en Van Eyck.

Annick Ruyts praat in De Slapelozen vanuit eigen ervaring met lotgenoten als Wim Lybaert, Lize Spit, Frank Vander Linden en Dirk Draulans en experten over slapeloosheid.

Xavier Taveirne geeft in de vierdelige reeks Eenzaamheid een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd.

Vanaf 22 oktober laat Kinderen van het Verzet 75 jaar na de bevrijding dertien getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken.

Vervolgprogramma’s

Er komt een tweede reeks van Wissel van de Macht van Marc Van de Looverbosch en een nieuwe Belpop, deze keer over de carrières van Joost Zweegers, Guido Belcanto, Bart Peeters, De Mens en over 40 jaar Ancienne Belgique.

Op de eerste schooldag is de tandem Terzake-De Afspraak er opnieuw. Op 5 september is er in het kader van de 25ste verjaardag van Terzake een extra lange editie van een uur die focust op de relevantie van het programma vandaag.

Vanaf dinsdag 3 september surft Jan Jaap van der Wal opnieuw op de golven van de actualiteit in De Ideale Wereld, telkens op dinsdag en donderdag en zowel op tv als online.

Bron: Belga.