Seen from Space: Waarom mensen vandaag televisiekijken

FacebookTwitterLinkedIn

Een prestigieus onderzoek van Finecast (WPP-groep) in het Verenigd Koninkrijk onderzocht de motivaties van de consumenten voor de consumptie van het videoaanbod in al zijn vormen, ook lineaire televisie. Want waarom kijken mensen televisie als er zoveel andere mogelijkheden zijn die veel beter beantwoorden aan onze noden?

Op basis van een stevige steekproef bestaande uit 1507 individuen die eind 2019-begin 2020 bevraagd werden, formuleert een zeer goede whitepaper een reeks insights over video in ruime betekenis. Ook de redenen om televisie, Broadcaster Video On Demand (BVOD) of Youtube te kijken (niet-gepubliceerde resultaten betreffen ook SVOD) komen aan bod. De enquête stelde er tien verschillende voor.

Met een gemiddelde van 3,1 mogelijke redenen om te kijken, vertegenwoordigt traditionele televisie de meest verschillende redenen, voor Youtube (2,5) en BVOD (2,3). Het vaakst voorkomende gebruik is verstrooiing. Ontspanning staat op twee, behalve op YouTube, waar tutorials duidelijk veel mensen aanspreken die video gebruiken met educatieve of informatieve bedoelingen. Nog op YouTube staan ontspanning en de tijd doden samen op de derde plaats. ‘Pass the time’ is ook de derde hoofdreden om televisie en BVOD te kijken.

In het algemeen is de kans groter dat televisie sociaal geconsumeerd wordt, of omgekeerd, zonder veel betrokkenheid (‘voor de background’ en ‘uit gewoonte’ vertalen een relatieve belangstelling). Als we YouTube ook als een sociaal netwerk beschouwen, is het verbazend hoe weinig enthousiasme het wekt op de functie ‘deel uitmaken van een community’, ook al presteert het Google-platform proportioneel het beste van de drie op dit criterium. In 2020 hebben consumenten nog steeds veel belangstelling voor een ouderwets lineair en populair medium.

Redactie: MM.