Réseau des Médias de Proximité beschouwt de hoge subsidies aan RTL als “een klap”

FacebookTwitterLinkedIn

De financiële steun van een 30 miljoen euro aan RTL in ruil voor haar herintegratie in het regulerend orgaan van de Franse Gemeenschap is “een klap voor de lokale audiovisuele media, die ernstig geraakt werden door de gezondheidscrisis”, beklaagt het Réseau des Médias de Proximité (RMDP) donderdag in een persbericht.

Het RMDP, het netwerk van lokale televisies, bundelt 12 lokale tv-zenders in Franstalig België, waaronder BX1, Canal C, Notélé, TV Lux en Canal Zoom. Volgens het RMDP zijn de subsidies aan RTL goed voor viermaal de jaarlijkse dotatie voor hun 12 zenders.

Het RMDP zegt dat hun eisen op vlak van ontwikkeling en herfinanciering dode letter zijn gebleven. Wat hen betreft is een herfinanciering van de lokale televisies noodzakelijk om de diversifiëring van de media en de digitale overgang te verzekeren, zeker nu de ontkoppeling van lineaire tv financiële gevolgen op de sector heeft.

Aan het begin van de legislatuur werd nog een memorandum ingediend bij de Waalse mediaminister Bénédicte Linard. Daarin noteerde het RMDP onder andere dat “de ganse sector, aangesteld als openbare dienst, die alle daarbij horende missies en taken opneemt, exploitatiesubsidies ontving die lager zijn dan de steun aan de dagelijkse pers die nochtans tot de particuliere sector behoort.

Als de eisen van het RMDP geeneens werden beantwoord en geen deel uitmaken van het voorontwerp van het decreet over de audiovisuele media dat onlangs werd goedgekeurd door de Waalse regering, dan hoopt het RMDP nog steeds op een verdere ondersteuning door de Franse Gemeenschap.