Christelijk opinieweekblad Tertio brengt 1.000ste nummer uit

FacebookTwitterLinkedIn

Met een panelgesprek over “media, framing en religie” heeft het christelijk opinieweekblad Tertio dinsdagavond in Leuven de publicatie van zijn 1.000ste nummer gevierd. Het blad wordt met de financiële steun vanuit zowel organisaties, individuen als de katholieke kerk uitgegeven door een onafhankelijke coöperatieve op een oplage van 6.000 exemplaren. Het heeft zes journalisten in dienst.

Het blad werd in 2000 in het leven geroepen uit onvrede dat de klassieke media steeds minder aandacht schonken aan de kerk, religie en levensbeschouwing. “Een van de initiatiefnemers was Bert Claerhout, die na het schrappen door De Standaard van AVV-VVK op de voorpagina, vanuit die krant de overstap maakte naar Tertio. Ook andere journalisten die over religieuze thema’s schreven, zoals Jos Vrancken van de Gazet van Antwerpen, waren betrokken bij de oprichting”, aldus Emmanuel Van Lierde die sinds augustus 2017 hoofdredacteur is.

“Vanuit een christelijk mens- en wereldbeeld analyseert Tertio de actualiteit en zoekt het de tekenen van de tijd te verstaan in het licht van het evangelie. Zoals onze baseline en het mission statement stellen, staat Tertio voor een geloofwaardige journalistiek die tegelijk het geloof waardig wil vertalen naar onze tijd en cultuur, vanuit de overtuiging dat het christendom maatschappelijk relevant blijft en een onmiskenbare bijdrage kan leveren aan de humanisering van de samenleving en de wereld”, aldus Van Lierde in het editoriaal van het verjaardagsnummer.

Tertio bericht volgens Van Lierde niet alleen over kerkelijke kwesties, maar bovenal over het geheel van de samenleving, politiek, economie, onderwijs, cultuur en ethiek. Hoogtepunt in de bijna 20 jaar dat het christelijk opinieweekblad tot dusver uitgegeven werd, was het interview dat Van Lierde eind 2016 had met paus Franciscus.

Meer info over Tertio kan u vinden in de MediaSpecs Database.