Olympische Spelen: VRT telt dagelijks gemiddeld 1.750.000 kijkers op tv en 463.000 digitaal

FacebookTwitterLinkedIn

De Olympische Spelen waren een succes voor de VRT: gemiddeld volgden 1.750.000 kijkers per dag via Sporza op VRT 1 alle actie in Parijs, en elke dag waren er gemiddeld 463.000 kijkers op alle livestreams van Sporza en VRT MAX.

Uitschieters bij de Belgen

De Olympische Spelen, dat was zo’n 730 uren sport verspreid over 16 dagen. De meesten volgden de live-uitzendingen op VRT 1. Over de ganse periode bereikte VRT daar gemiddeld elke dag 1.750.000 kijkers, dat is ruim 1 Vlaming op 4. In totaal stemden 4.223.000 Vlamingen op tv af om iets te volgen, dat zijn 2 Vlamingen op 3. De absolute topdagen waren zaterdag 3 en zondag 4 augustus (met onder meer de wegritten bij de mannen en vrouwen) met over de totale dag telkens meer dan 2 miljoen kijkers op tv. Wanneer we specifiek naar de kijkcijferhoogtepunten kijken, dan zien we dat de halve finale van de Belgian Cats net iets meer kijkers had op het piekmoment dan de finale van de gouden wegrit van Remco Evenepoel.

Maar de kijker vond ook vlot zijn weg naar de online kanalen en livestreams, zeker op de momenten dat er Belgen in actie kwamen. Dagelijks keken gemiddeld 463.000 mensen naar de 4 livestreams via Sporza (294.000) en VRT MAX (169.000). De topdag voor de livestreams was 9 augustus met 749.000 unieke kijkers. Met de halve finale van de Belgian Cats, het brons voor Sarah Chaäri in taekwando, de verloren hockeywedstrijd om brons van de Red Panthers en de dubbele medaille in de zevenkamp was er die dag heel wat te beleven voor de Belgen. De absolute top in piekmoment lag bij de finale van de wegrit voor de mannen: toen zagen 143.000 mensen via livestream hoe Remco het goud veroverde. De top 5 piekmomenten worden vervolledigd door de wegrit voor de vrouwen (111.000), de Belgian Cats tegen Frankrijk (107.000), de Belgian Cats tegen Spanje (95.000) en de tijdrit bij de mannen (87.000).

De Sporza-app en website scoorden ook hoge punten, met dagelijks zo’n 1,1 miljoen unieke bezoekers. Ook daar was de topdag 9 augustus met 1,36 miljoen bezoekers. Het artikel over de gouden wegrit van Remco Evenepoel was met 2,95 miljoen zelfs het meest gelezen sportartikel van het jaar. Andere artikels die meer dan 1 miljoen weergaven hadden tijdens de Olympische Spelen: de zevenkamp (de eerste dag had 1,86 miljoen weergaven en de tweede had er 2,07 miljoen), de wegrit bij de vrouwen (1,53 miljoen), Matthias Casse in het judo (1,3 miljoen) en de tijdrit bij de mannen (1,21 miljoen).

Aanbod op ieders maat

De ganse dag door werden de Olympische Spelen uitgezonden op Sporza op VRT 1, en als het nodig was, werd uitgeweken naar VRT Canvas. Alle actie was ook te volgen op Radio 1, maar bovenal hoefde de mediagebruiker geen seconde te missen op de online kanalen van Sporza. Met 4 permanente livestreams (voorzien van live commentaar en met de mogelijkheid meerdere streams tegelijk te kijken) en met de live verslaggeving op de website en in de app van Sporza kon de mediagebruiker zijn eigen Olympische Spelen samenstellen.

Sportbeleving centraal

Naast de live verslaggeving zette VRT ook de sportbeleving centraal. Denk maar aan de reportages en uitzendingen van MNM vanuit het Lotto Belgium House, de Radio 2-uitzendingen van op het supportersdorp in Middelkerke, de reportages uit Parijs van VRT NWS of de dagelijkse talkshow Paris By Night op VRT 1.

Technologische topprestatie

Om dat enorme aanbod tot bij de Vlaamse mediagebruiker krijgen, stak VRT op technologisch vlak een tandje bij. Zo werd de multifunctionele studio omgebouwd en kreeg die een olympisch jasje. Zowel in Parijs als in Brussel werd er extra ingezet op commentaar. Vanuit Parijs werden beelden ook via mini-satelliet doorgestuurd om op elk moment live te kunnen gaan. En op eindregie in Brussel zorgden ze voor een naadloze continuïteit van de beelden voor de lineaire kanalen en streaming.

Tot slot maakte VRT het aanbod ook toegankelijk voor iedereen: de uitzendingen op VRT 1 werden de ganse dag door live ondertiteld, goed voor in totaal zo’n 245 uren.