Geschreven informatie op website RTBF is oneerlijke concurrentie voor uitgevers

FacebookTwitterLinkedIn

Het gratis aanbod van geschreven informatie op de website van de Franstalige openbare omroep RTBF vormt een deloyale concurrentie en dus een bedreiging voor het overleven van de Franstalige geschreven pers die in volle digitale transformatie zit. Dat is het besluit van een universitaire studie die werd aangevraagd door LaPresse.be, de vereniging van de Franstalige uitgevers in België.

De studie werd uitgevoerd door drie economieprofessoren van UCLouvain, ULiège en de Universiteit Saint-Louis, en stelt wetenschappelijk onafhankelijk te zijn. Ze meent dat het aanbod van schriftelijke informatie door de RTBF economisch niet leefbaar is en enkel mogelijk is door de subsidies die de omroep krijgt voor haar openbare opdrachten.

Het gesubsidieerde en gratis aanbod vormt voor de onderzoekers een risico voor de kwaliteit en de diversiteit van het private aanbod”, wijst de studie uit die is gepubliceerd op het moment dat het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel zich buigt over het toekomstige beheerscontract van de RTBF (2023-2027).

De onderzoekers stellen dat er twee opties zijn als de overheid een gelijke behandeling wil bekomen. Ofwel moet het geschreven online-aanbod deel uitmaken van de openbare opdracht (wat betekent dat ook de private uitgevers subsidies krijgen voor hun geschreven online-informatie), ofwel moet deze geschreven informatie uitgesloten worden van de openbare opdracht van de RTBF.

In dat geval moet de openbare omroep een aanbesteding uitschrijven voor het geschreven online-aanbod“, besluiten de auteurs van de studie, Paul Belflamme (UCL), Axel Gautier (ULiège) en Xavier Wauthy (USL).

Bron: Belga.