
Het CIM publiceert voor het eerst bereikcijfers over podcasts en uitgesteld luisteren. In de Audio On Demand-studie rapporteert het CIM voortaan maandelijks over het aantal streams en downloads, waarmee het een extra dimensie toevoegt aan de bestaande metingen van audiocontent.
De Audio On Demand-studie geeft per maand inzicht in het aantal streams en downloads van podcasts en replays van radioprogramma’s. Het CIM analyseert elke maand meer dan 7 miljoen unieke streams of downloads van meer dan duizend programma’s, goed voor bijna 60.000 afleveringen. In deze eerste fase bevat de studie data van de zenders die deelnemen aan de radiostudie, en omvat het dus de belangrijkste Belgische radiostations en enkele persmerken. De ambitie is om later ook uitgevers en onafhankelijke podcastmakers toe te voegen.
Actualiteit en duiding spannen de kroon
Op basis van de analyse stelt het CIM op programmaniveau een top 100 samen. Uit de top 10 voor januari en februari 2025 blijkt dat zowel in het noorden als het zuiden van ons land actualiteit en duiding dominant zijn. In beide landsdelen en in beide maanden is het genre goed voor minstens de helft van de programma’s in de top 10. In de hoogste regionen zijn ook geschiedenis en human interest goed vertegenwoordigd, terwijl andere populaire audiogenres zoals misdaad en sport voorlopig eerder sporadisch een plek opeisen in de top 10 van beide regio’s.
Op basis van servergegevens
De meting van de on demand audio gebeurt via server-side registratie (enkel gegevensstromen afkomstig van een Belgische server). NeuroMedia analyseert de logbestanden die dagelijks worden verzameld via de servers van de deelnemende broadcasters. Deze methode zorgt voor een nauwkeurige en betrouwbare weergave van de luistercijfers, zonder afhankelijk te zijn van cookies of gebruikersregistratie. NeuroMedia verrijkt de cijfers vervolgens met metadata zoals programma-informatie.
Het CIM publiceert de Audio On Demand-resultaten voortaan maandelijks op zijn website. De studie maakt deel uit van de bredere strategie van het CIM om het mediagebruik in België transparanter en meer meetbaar te maken door het gebruik van ‘big data’sets.
De cijfers voor januari en februari 2025 zijn hier terug te vinden.
Meer details over de methodologie vindt u hier.