De VRT pakt dit najaar uit met nieuwe programma’s als ‘De grote boodschap‘ waarin Karine Claassen taboes rond stoelgang en darmen wil doorbreken, ‘Menopauzia‘ waarin Tine Embrechts meer wil te weten komen over de menopauze en ‘Drugs dus‘ waarin Otto-Jan Ham met een nuchtere blik kijkt naar “geestverruimende shit”. Voor fans van fictie is er onder meer het tweede seizoen van ‘Knokke off‘ en ‘Arcadia‘.
Op VRT 1 komen bekende gezichten terug, maar in andere formules. Zo gaat Tom Waes in ‘Kalm Waes‘ de uitdaging aan om rust te vinden. Martin Heylen duikt in zijn archief in ‘40 jaar reilen en Heylen‘ en zoekt de mensen die hij eerder in zijn carrière ontmoette opnieuw op. Dieter Coppens vaart samen met zijn vriend Kevin Van Den Bosch – bekend van ‘Down the road’ – door Vlaanderen met een zelfgemaakt bootje, dat ze ‘De goudvis‘ doopten. Steven Van Herreweghe presenteert het nieuwe panelprogramma ‘Enquêtebureau‘. Daarin onderzoek hij met BV’s de gewoontes van de Vlaming.
Aan BV’s geen gebrek dit najaar. Zo beklimmen in ‘De Rugzak‘ acht bekende Vlamingen samen de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Hun rugzak is gevuld door geliefden en de inhoud wordt tijdens de reis onthuld. De namen van de deelnemers maakt de VRT later pas bekend. Gloria Monserez, die voor het eerst haar eigen programma draagt, gaat in ‘Gloria mundi‘ samen met acht bekende Vlamingen, onder wie Kamal Kharmach en Charlotte Adigéry, naar hun land van herkomst.
Andere nieuwe programma’s zijn ‘Kunnen we overeenkomen?’, waarin Britt Van Marsenille en vrederechter Dieter Vanoutrive proberen conflicten op te lossen, ‘Tsunami‘ waarin regisseur Jan Verheyen twintig jaar na datum terug naar Thailand reist om een van de grootste natuurrampen uit de recente geschiedenis te herdenken, ‘Leven in verlengingen‘ vertelt het verhaal van Tore Sercu, zoon van acteur Mathias Sercu, die na een harde kankerdiagnose in verlengingen leeft, ‘12 Hulp is onderweg‘ waarin de makers van ‘Spoed 24/7 vaste duo’s in de ambulance volgen en ‘Missie medaille‘ over de voorbereidingen van Belgische atleten op de Olympische Spelen in Parijs.
In ‘Hertoginnedal‘ nodigen Ella Leyers en Gilles De Coster verschillende toppolitica’s uit. Met het programma wil maakster Tess Uytterhoeven ontdekken hoe het is om vrouw te zijn in een mannenwereld.
‘Ik vraag het aan‘, ‘De Droomfabriek‘ en ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd‘ – nu met Sven de Leijer in plaats van Philippe Geubels naast Jade Mintjens – krijgen een nieuw seizoen. Andere programma’s die terugkomen zijn onder meer ‘Het Hoge Noorden‘, ‘Dwars door de Lage Landen‘, ‘Het huis‘, ‘De Columbus‘, ‘Taboe‘, ‘Onder vuur‘ en ‘Dertigers‘.
Op vlak van fictie zullen niet alleen nieuwe seizoenen van ‘Knokke off‘ (vanaf 6 december op VRT MAX) en ‘Arcadia‘ te zien zijn, maar werkt de VRT ook aan nieuwe reeksen. Zo speelt Tom Waes de hoofdrol in ‘Badgast‘. Zijn personage gaat voor het eerst sinds lang samen met zijn tienerdochter op reis in de hoop hun relatie te herstellen. In prestigeproject ‘This is not a murder mystery‘ gaat opkomend kunstenaar René Magritte op onderzoek om zijn eigen naam te zuiveren nadat een aantal collega-kunstenaars het slachtoffer zijn geworden van een mysterieuze moordenaar. Hans Herbots regisseert de zesdelige reeks met een internationale cast. Tot slot krijgt drugsbaron Ferry Bouman naast een film ook een eigen zondagavondserie, ‘Ferry: de serie‘.
Op VRT Canvas duikt ‘Jan Leyers bij de Duitsers‘ in de geschiedenis van Duitsland en gaat Joris Hessels in ‘Willy’s boot‘ op zoek naar vrijwilligers om de zeilboot van dorpsgenoot Willy opnieuw zeevaardig te maken. In ‘Het Vaticaan, de staat van de Kerk‘ toont Rik Torfs de organisatie van binnenuit, met de focus op de uitdagingen in de 21ste eeuw. Cameraman Kristiaan Grauwels gaat in ‘Voorgoed verpest?‘ na of het pesten een invloed heeft gehad op zijn leven.
Op VRT MAX zullen ook reeksen enkel online te zien zijn, met als doel om een jonger publiek te bedienen. Zo trekt journalist Thomas De Graeve in ‘Verscheurd Amerika‘ naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door de VS. In ‘Wat is liefde?‘ gaat Elodie Gabias met een gast in het land op zoek naar de liefde en een lief. Flo Windey verkent in ‘Nevermind‘ zeven verschillende labels, van ASS tot hoogbegaafdheid. Begin volgend jaar zal dan weer het tweede seizoen van ‘Challas en de kost’ te zien zijn op het platform.
Tot slot lanceert de openbare omroep ook enkele nieuwe podcasts op VRT MAX: ‘Money time‘, ‘Welkom Thuis‘, ‘Geisha‘ en een voorlopig nog titelloze podcast van Bart Van Loo.
‘Man bijt hond’ komt terug
VRT en productiehuis Woestijnvis brengen na twaalf jaar afwezigheid het populaire programma ‘Man bijt hond’ terug. Het programma zal een beperkt aantal weken te zien zijn op VRT 1 tussen ‘Het Journaal’ en ‘Thuis’.
Bedoeling is om in het slot tussen ‘Het Journaal’ en ‘Thuis’ ook andere publiektrekkers naast ‘Iedereen beroemd’ aan bod te laten komen. ‘Man bijt hond’ werd voor het eerst uitgezonden in september 1997. Nadat de VRT de exclusieve samenwerking met Woestijnvis midden 2012 stopzette, besliste de openbare omroep om het programma niet langer uit te zenden en zelf een opvolger te maken. Dat was ‘Iedereen beroemd’. Ondertussen werkt Woestijnvis aan nieuwe afleveringen van ‘Man bijt hond’. Veel details zijn nog niet bekend, enkel dat er nieuwe en oude rubrieken zullen zijn en dat Woestijnvis-gezichten in het programma te zien zullen zijn.
Een andere titel wordt een tv-versie van het radioprogramma ‘WinWin‘. In het consumentenprogramma deelt Xavier Taveirne tips over hoe je je leven goedkoper kan maken en behandelt hij klachten en vragen van de kijkers.
VRT neemt Ketnet.be op in VRT MAX
Dit najaar gaat VRT Ketnet.be opnemen in VRT MAX. Dat heeft Ruth Degraeve, manager van VRT MAX, bekendgemaakt. Op VRT MAX zullen kinderen net als op Ketnet.be onder meer programma’s kunnen bekijken en spelletjes spelen. De Ketnet Junior-app blijft wel bestaan. “Die is volledig op maat gemaakt voor gebruikers die nog niet kunnen lezen. We merken dat ouders er veel vertrouwen in hebben”, legt Degraeve uit.
De VRT wil al langer het streamingplatform VRT MAX nog verder uitbouwen tot de digitale hotspot van de publieke omroep. Ze doet dat met videoreeksen en een uitgebreid digitaal audioaanbod. Zo werden de websites van radiozenders MNM, Studio Brussel en Klara al opgenomen in het platform. Later volgt Radio1.be.
Bron: Belga.
Klik hier voor meer details over VRT 1.
Klik hier voor meer details over VRT Canvas.
Klik hier voor meer details over Ketnet.
Klik hier voor meer details over VRT MAX.