Om beter in te spelen op de mediabehoefte van de Vlaming in de digitale wereld pakt VRT op 30 januari uit met de videospeler VRT NU. “Niet om het lineaire kijken af te schaffen”, zei CEO Paul Lembrechts op de nieuwjaarsreceptie, “maar wel om ons televisieaanbod op een gemakkelijke manier bij de gebruikers te krijgen: wat, waar en wanneer zij het willen. De kijkers weten dat de technologie er is en verwachten dan ook dat de VRT zijn content online aanbiedt.”
Met VRT NU kan je live televisiekijken en alle programma’s herbekijken tot 30 dagen na uitzending. Er zullen ook enkele archiefprogramma’s in het aanbod zitten. In eerste instantie zal VRT NU alleen werken via de website vrtnu.be. Later dit jaar komt er ook een app die zal focussen op het gebruikersgemak en zal onthouden welke programma’s de kijker in het verleden al gezien heeft.
Registratie noodzakelijk
Jan Bruyneel geeft wat meer tekst en uitleg: “Na een gratis registratie is de videospeler beschikbaar voor alle soorten platformen, zoals de traditionele pc, laptop, tablet en smartphone. De drie tv-merken van de openbare omroep (Eén, Canvas en Ketnet) staan centraal. De kijker kan op diverse manieren naar zijn favoriete programma zoeken. Hij kan ze alfabetisch opzoeken, via de kanalen, via een tv-gids of via categorieën. De fictiereeksen blijven langer dan 30 dagen beschikbaar. Van zo gauw de laatste aflevering van een programma lineair uitgezonden is, blijven alle afleveringen nog 30 dagen op de videospeler staan. Zo blijven bijvoorbeeld alle afleveringen van Beau Séjour nog beschikbaar tot 4 april”.
VRT NWS
Daarnaast zal ook de nieuwsdienst van de VRT dit voorjaar nog “een metamorfose ondergaan” en omgedoopt worden tot het overkoepelende nieuwsmerk VRT NWS, waarbij NWS voor de Nederlandstaligen leest als “nieuws” en voor de internationale gemeenschap als “news”.
Paul Lembrechts: “VRT NWS wil meer dan ooit hét nieuwsmerk van Vlaanderen worden, dat naast zijn vertrouwde publiek spontaan aansluiting vindt bij jongere kijkers en digital natives. Een breed nieuwsmerk waar iedereen iets van zijn gading vindt. Waar alle bronnen samenvloeien in een digitale nieuwsstroom om dan te vertakken naar de verschillende media en formats”.
Tot slot wil de openbare omroep zo veel mogelijk programma’s ondertitelen. Nu gebeurt dat al bij 70 procent van de programma’s, maar op termijn moet alles ondertiteld worden. “Dat doen we niet alleen voor doven en slechthorenden, maar ook voor wie bijvoorbeeld het geluid wil afzetten”, aldus nog Jan Bruyneel.