De VRT heeft een nieuw bouwteam geselecteerd voor de bouw van haar nieuwe hoofdkwartier in Brussel. De combinatie ‘VRT Morgen’ van Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG moet die opdracht klaren tegen de zomer van 2026.
Het nieuwe mediahuis van 65.000 m² – waarvan 40.000 m² bovengronds – wordt een compact gebouw dat uit twee gestapelde volumes bestaat. Een gelijkvloers niveau met mezzanine en slechts drie bovenliggende verdiepingen typeren dit bouwwerk, dat een visueel aantrekkelijke groene omkadering krijgt. Bij de voorstelling van de plannen gebruikte de openbare omroep graag stilaan vanzelfsprekende trendwoorden zoals flexibiliteit, toegankelijkheid en transparantie.
De nieuwbouw wordt bijna even breed als het bestaande VRT-torengebouw hoog is. De achthoekige basis bestaat uit een ruime lobby, een eventruimte van 500 m², drie grote televisiestudio’s, koffie- en andere ontmoetingshoekjes, een bedrijfsrestaurant en logistieke werkruimtes zoals laad- en loszones, de regie en artiestenloges. Parkeren zal ondergronds gebeuren.
Daarbovenop komt het tweede volume, het werkveld, bestaande uit slechts drie verdiepingen. Een open, centrale trap verbindt de werkvloeren en gemeenschappelijke delen. Elke verdieping bestaat uit een bijzonder ruime werkvloer, een vierkant van 87 m x 87 m. Hier bevinden zich de nieuw- en radiostudio’s en maak je bovendien heel makkelijk media omdat verschillende faciliteiten op de werkvloer geïntegreerd zijn. Verder zijn er plekken om samen te werken, te brainstormen of in stilte te werken.
Het gekozen concept moet het gemakkelijk maken om op elke kantoorvloer content te maken en het werken in nauwelijks met elkaar communicerende eilandjes te vermijden. Op vlak van toegankelijkheid streeft het nieuwe VRT-huis naar een A++ label.
Groen kader
Het nieuwe VRT-huis is niet alleen een compact gebouw met toch vijf grote binnentuinen en aanpalende terrassen, het is ook geïntegreerd in de omgeving. De binnentuinen van 14×22 meter krijgen elk een eigen identiteit, met streekeigen bomen en struiken. De aangrenzende terrassen zijn vrij toegankelijk. De ontwerpers kozen daarbij voor het behoud van zoveel mogelijk bestaande bomen en het gebruik van niet-fossiele brandstoffen. Het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van bodemwarmte, gerecupereerde warmte en warmtepompen. Op het dak wordt een oppervlakte van 2.300 m² bedekt met zonnepanelen om de elektrische installatie te ondersteunen.
Volgens VRT-voorzitter Luc Van den Brande hangt de beslissing om voor dit project opnieuw te kiezen voor Reyserssite, waar de VRT nu is gehuisvest, samen met de blijvende verantwoordelijkheid die de Vlaamse Gemeenschap wil nemen in Brussel.
Budget gevoelig item
De kandidaatstelling voor het project, dat past in de transformatie van de Reyerswijk, ging van start in februari 2020. De opdracht werd uitgeschreven met een maximale bouwkost van 133,5 miljoen euro. VRT Morgen zal het gebouw realiseren voor een bouwkost die ruim binnen dit budget valt. Enkele jaren geleden had de VRT via de Vlaamse Bouwmeester al een projectoproep uitgeschreven. Uit de kandidaten was toen een team rond de architectenkantoren Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke geselecteerd. Einde 2019 zette de VRT die samenwerking stop, wegens discussies over het budget.
Bron: Architectenkrant.