Vlaanderen krijgt tv-zender voor senioren

FacebookTwitterLinkedIn
eclips zorggroep

Vanaf zaterdag 15 juli start Eclips TV, een tv-kanaal dat volledig wordt afgestemd op ouderen en mantelzorgers met onder meer een quiz, reportages en tv-klassiekers.

Het initiatief ontstond bij Zorggroep Eclips dat in vijftien steden rusthuizen, thuisverzorging, dagcentra en serviceflats aanbiedt.

Algemeen Directeur David Larmuseau legt uit: “Steeds meer mensen blijven langer thuis, alleen kunnen ze niets bekijken. Daar willen wij op inspelen met een mix van informatie, entertainment en nostalgische tv”.

De nieuwe zender zit in het gratis basisaanbod van Telenet en Proximus. In het begin is dat nog met een voorlopig programmaschema, maar vanaf 15 oktober gaat de zender full force met een waaier aan programma’s.

Op Proximus zal de zender dan 24 uur op 24 uitzenden, op Telenet van 8 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds op het kanaal waar nu ook Stories zit. Zodra Telenet opnieuw ruimte heeft, zou de zender een eigen kanaal krijgen.

Om het programmaschema te vullen zal Eclips TV zo veel mogelijk met zelfgemaakte programma’s werken. Er werden al contracten gesloten met verschillende productiehuizen en er wordt gepraat met mogelijke tv-gezichten.

Het aanbod omvat onder andere een quiz, tips voor een avondje uit, een programma met turnoefeningen en nieuws over de zorgsector, maar ook reportages van regisseur Julien Vrebos en een programma met arts Tom Jacobs.

Larmuseau hoopt ook dat Eclips TV de onderhandelingen met de VRT tot een goed einde kan brengen. Zo kan het nostalgische klassiekers als De Collega’s en Slisse en Cesar weer uitzenden, alsook de legendarische oorlogsdocumentaires van Maurice De Wilde.

Meer informatie over de financiering van Eclips TV volgt midden juli, maar Larmuseau licht alvast een tipje van de sluier op. “We hebben een aantal grote partners en sponsors met wie we een langetermijnovereenkomst hebben. Een van de financiers is de zorgshop van Eclips. De weinige winst die we daar maken, zullen we in de tv-zender investeren. Het is niet de bedoeling om met Eclips TV winst te maken. Als we dat toch doen, zal die in de programma’s en de programmamakers geïnvesteerd worden.”

Bronnen: De Morgen & Knack Focus.