Vlaamse Radiovereniging heeft bedenkingen bij samenwerking Var en NRJ Vlaanderen

FacebookTwitterLinkedIn
vlaamse radiovereniging

De Vlaamse Radiovereniging, dat de belangen van de Vlaamse radio-omroepen verdedigt, heeft serieuze bedenkingen bij de samenwerking tussen de Var (dochteronderneming van de VRT) en NRJ Vlaanderen (de nieuwe stadsradio van SBS).

Volgens hen is het niet de opdracht van een overheidsbedrijf, dat nu al een zeer dominante positie in de reclamemarkt inneemt, om in te staan voor de regie van een commerciële zender.

SBS, de moederholding van de commerciële zenders VIER, VIJF en ZES, start dit najaar met NRJ Vlaanderen. Twee Vlaamse mediagroepen vormen de integrale aandeelhoudersstructuur van deze nieuwe radiozender: 50 procent Mediahuis (uitgever van onder meer Het Nieuwsblad) en 50 procent De Vijver Media (moederholding van SBS).

Dat uitgerekend een overheidsbedrijf instaat voor de reclameregie van een commerciële zender doet volgens de Vlaamse Radiovereniging menig wenkbrauw fronsen: “Door NRJ bij dezelfde regie als de VRT aan te sluiten, geeft de VRT de nieuwe radiozender een immense duw. Dit lijkt ons alvast niet de opdracht van een openbare omroep en/of een dochterbedrijf ervan. De Var heeft als exclusieve reclameregie voor de radiozenders van de openbare omroep overigens al een zeer dominante marktpositie”.

“Daarnaast is het niet ondenkbaar dat de opgehaalde budgetten aan radioreclame door de VRT, die nu terugvloeien naar Vlaanderen, in de toekomst hun weg vinden naar NRJ. Door zich met NRJ expliciet op het lokale niveau te richten, gaat de VRT bovendien ook de markt van de lokale radio’s aanvallen die het de laatste jaren al bijzonder moeilijk heeft.”

De Tijd schreef zaterdag dat ook Medialaan, de moederholding van onder meer VTM, Qmusic en Joe, boos is over de reclamedeal tussen de Var en SBS. Volgens Vlaams mediaminister Sven Gatz heeft de Var in principe “een autonome bedrijfsvoering”. “De minister ziet de VRT binnenkort en neemt dan de gelegenheid om de bredere positie van de Var in verhouding tot de openbare omroep te bespreken”, luidt het bij de woordvoerster van Gatz.

Bron: Belga.