Dancezender TopRadio stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van Vlaams mediaminister Sven Gatz om de zender geen vergunning te geven. Volgens directeur Bruno Heyndrickx zijn er fouten gebeurd bij de evaluatie van de zender. Ook Family Radio en Club FM stappen naar de Raad van State.
Minister Gatz erkende vorige week vier nieuwe netwerkradio’s. De vergunningen gingen naar SBS, Hit FM, VBRO en Stadsradio Vlaanderen.
TopRadio greep naast een licentie. De zender had een dossier ingediend in dezelfde categorie als Hit FM en begrijpt niet dat die laatste het pleit heeft gewonnen. “TopRadio en Ment (dat eveneens naast een licentie grijpt) waren de zenders met de grootste groeimogelijkheden op de nationale reclamemarkt. Zij worden nu vervangen door twee producten waarvan we weten dat ze op dit moment niet leefbaar zijn en dus geen kwalitatieve radio kunnen maken.” Volgens Heyndrickx staan er in het evaluatieverslag van Gatz tal van “fouten en slordigheden”. Dat verslag werd opgesteld door een onafhankelijke jury die volgens Heyndrickx bestond uit “tijdelijk aangetrokken contractuelen waarvan de competenties onbekend zijn”.
Eenzelfde geluid bij Family Radio, dat naar de Raad van State trekt tegen het mislopen van de erkenning voor het netwerkpakket met een Vlaams/Nederlandstalig profiel. “Er wordt gesproken over radio-experts die de dossiers zouden beoordeeld hebben, alleen weet niemand over wie dit gaat. Dit dossier is een complexe materie en wat we in de beoordeling te lezen krijgen tart alle verbeelding. Zo worden ons punten afgetrokken omdat we geen sportprogramma hadden voorzien in ons schema, terwijl dit op geen enkel ogenblik was gevraagd. Sommigen voorspellen hogere marktaandelen binnen de drie jaar dan bijvoorbeeld Qmusic had na drie jaar in zijn opstartfase. Enige realiteitszin ontbreekt dus volledig en toont aan dat de expertise van de onderzoekers blijkbaar te wensen overlaat.”
Volgens Sebastien Vansever van Club FM waren “die zogenaamde experten mensen van 21 of 22 jaar oud, de haalbaarheid van sommige voorwaarden onrealistisch en sommige criteria bedenkelijk en subjectief”.
Dat een procedure voor de Raad van State minstens een half jaar aansleept, terwijl de zenders al binnen drie maanden uit de ether moeten, is geen issue. “We leven in een rechtsstaat. Hier is sprake van grote onrechtvaardigheid. Wij blijven er van overtuigd dat we het beste dossier hebben voor een doelgroepenradio”, aldus nog Bruno Heyndrickx van TopRadio.
Het kabinet van minister Gatz benadrukt dat de veranderingen er komen voor een beter evenwicht tussen openbare en commerciële zenders en dat de minister niet van plan is om op zijn beslissing terug te komen. “We hebben met zes onafhankelijke beoordelaars gewerkt, net om subjectiviteit te vermijden. Die procedure liep via de administratie (Departement CJM). Minister Gatz heeft hun advies gevolgd. De radio’s die het hier niet mee eens zijn kunnen inderdaad naar de Raad van State gaan of digitaal verder leven via internet en/of DAB+. Dit laatste is alvast een piste die bijvoorbeeld Radio Maria onderzoekt.”
Bron: Belga.