Tentoonstelling blikt terug op geschiedenis socialistisch dagblad Vooruit

FacebookTwitterLinkedIn

In Gent loopt vanaf 22 augustus een tentoonstelling over de geschiedenis van dagblad Vooruit. Een legendarische krant voor de arbeidersbeweging die in 1884 voor het eerst van de pers rolde. Het krantje telde toen 4 pagina’s en kostte amper 2 centiem maar groeide uit tot een grote naam binnen het socialisme en een veelgelezen publicatie met veel impact.

Oud-medewerkers van de krant grijpen de 90ste verjaardag van het Vooruit-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat aan voor de historische terugblik. Een opmerkelijk pand dat in 2020 nog een grondige renovatie onderging en dat in een ver verleden Het Licht, uitgeefster van het dagblad Vooruit, had gehuisvest.

Naast aandacht voor Edward Anseele, het socialistische boegbeeld dat aan de wieg stond van het dagblad, belooft de tentoonstelling “hartverwarmende verhalen”, afgewisseld door “aangrijpende drama’s”, “onwaarschijnlijke successen” met “roemloze dieptepunten”.

Vooruit, dat oorspronkelijk een oplage van amper 2.340 exemplaren had, groeide in 50 jaar dan ook uit tot een veelgelezen krant met een sterk Gents karakter waarin naast de politieke en sociale berichtgeving ook kunst en cultuur een prominente plaats kregen. De krant kon rekenen op de steun van culturele monumenten als Frits Van den Berghe, Richard Minne en Louis Paul Boon.

De redactie verhuisde later naar het gebouw, een bekroning van de opgang die pas na de Tweede Wereldoorlog, zowat 60 jaar later, tot een einde kwam.

De expo is gratis en loopt tot 22 oktober in het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis in Gent. Maar er worden ook stadswandelingen georganiseerd en een bijhorende publicatie voorgesteld. De jubileumeditie die in 1934 werd uitgegeven naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de krant, is voor de gelegenheid ook herdrukt op de persen van De Morgen in Lokeren.

Bron: Belga.